Balkanin upea ja huippuhalpa junaseikkailu
Matkailu
Balkanin upea ja huippuhalpa junaseikkailu
Etsitkö hienoa, todella edullista junamatkaa Euroopassa? Valitse tämä reitti Balkanin vuoristomaisemissa. Se on Euroopan parhaita junareittejä reissaajalle, joka haluaa upeiden näkymien ohella pientä, perinteistä seikkailuntuntua.
1Kommenttia
Julkaistu 20.8.2018
Mondo

Euroopan parhaita junamatkoja seikkailunhaluiselle reppumatkaajalle on reitti, joka vie Balkanin vuorilta Adrianmeren rannalle. Juna Serbian Belgradista Montenegron Barin kaupunkiin puksuttaa vuoriston halki, yli lukemattomien siltojen ja läpi synkkien tunnelien. Päätepisteessä odottaa sinisenä kimaltava meri.

Reitin alkupaikka Belgrad on Serbian särmikkään charmantti pääkaupunki. Kun on ihaillut Belgradin näyttävää linnoitusta ja vaikkapa tanssinut tarpeekseen pöydillä orkesterien tahtiin, on aika nousta junaan.

Kymmenen tunnin junamatkalla läpi Serbian ja Montenegron ei ehdi kyllästyä: 476 kilometrin matkalla on 250 tunnelia ja yli 400 siltaa. Matkalla kuljetaan rotkojen reunaa ja nähdään lopulta kaunis Skutarijärvi. Bosnia ja Hertsegovinankin puolella käväistään pikaisesti.

Balkanin komeimman junareitin maisemia. Karučin kylä sijaitsee lähellä Skutarijärveä, joka on Albanian ja Montenergon rajalla. Kylä on Montenegron puolella.

Matkan kohokohtia on Montenegron puolella sijaitseva, puoli kilometriä pitkä ja 200 metriä korkea Mala Rijeka -viadukti. Vuonna 1973 avattu maasilta ehti olla 30 vuoden ajan maailman korkein rautatiesilta.

Kymmenen tunnin junamatka kannattaa jakaa kahtia pysähtymällä Serbiassa päiväksi tai pariksi pieneen vuoristokaupunkiin Užiceen, jota koristaa jyrkänteiden suojaama rauniolinna. Užicessa voi patikoida vuoristopoluilla ja tutustua serbialaiseen elämänmenoon pääkaupungin ulkopuolella.

Lopulta päädytään Adrianmeren rannalle Bariin, jossa vuoristoseutujen silavapohjainen ruokavalio on aika vaihtaa meren antimiin rantabulevardin ravintoloissa.

Pitkien rantojen reunustamasta Barista matkaa on helppo jatkaa bussilla Montenegron hienoimmille nähtävyyksille, kuten upeaan Kotorin vanhaankaupunkiin.

Junareitin alku on Belgradissa, jossa voi hyvin viettää pari päivää. Kaupungin nähtävyyksiin kuuluu muun muassa komea Kalemegdanin linnoitus.

Junamatkan hinta

Noin 25 euroa yhteen suuntaan. Ei tarvetta varata lippua etukäteen.

Matka-aika

Ilman pysähdyksiä matka kestää vajaat kymmenen tuntia. Juna tosin myöhästelee usein. Lähtöjä on useita päivässä.

Vinkki

Matka on parhaimmillaan kesällä, mutta keväällä ja syksylläkin maisemissa riittää ihasteltavaa. Matkan varrelle osuu myös Montenegron pääkaupunki, Podgorica, mutta se ei tee moniin kävijöihin erityisempää vaikutusta.

1 kommentti