Apu

Viisi vinkkiä: Näin nautit auringosta turvallisesti – UV-säteilyn riskit ja suojautuminen on syytä tuntea, mutta myös nämä yllättävämmät muuttujat

Viisi vinkkiä: Näin nautit auringosta turvallisesti – UV-säteilyn riskit ja suojautuminen on syytä tuntea, mutta myös nämä yllättävämmät muuttujat
Maltti on valttia auringossa, sillä UV-säteily altistaa ihosyöville. Muista siis suojata itsesi kunnolla!
Julkaistu: 7.5.2022

1. Totuttaudu aurinkoon varovasti

Iho palaa talven jälkeen herkästi, minkä vuoksi kevätauringosta kannattaa nauttia pieninä annoksina. Suojautumistarve alkaa, kun UV-indeksi on yli 3. Tämä lukema ylittyy jo huhtikuussa. Mitä suuremmaksi luku kasvaa, sitä lyhyemmän ajan iho kestää aurinkoa palamatta. Keskikesän helteillä UV-indeksi voi nousta Etelä-Suomessa jopa lukemaan 7.

Säteilyn voimakkuudesta kertoo varjon pituus. Mitä lyhyempi varjosi on, sitä vaarallisemmaksi paahde muuttuu. Pilvinen sää ei kuitenkaan suojaa UV-säteilyltä. Jopa 90 prosenttia säteilystä voi läpäistä ohuen pilven. Iho voi palaa myös viileällä säällä.

Myös asennolla on väliä. Makuulla auringon UV-säteilylle altistuu huomattavasti suurempi määrä ihoa ja säteily tulee iholle kohtisuoraan. Pystyasennossa UV-säteilyn määrä jää neljännekseen verrattuna auringossa makaavaan. Rannalla olisikin järkevintä liikuskella pötköttämisen sijaan.

Palamisherkkyyteen vaikuttaa myös ihotyyppi. Kun UV-indeksi on kolme, vaaleahiuksinen ja -ihoinen, pisamainen henkilö palaa noin 40 minuutissa, mutta ruskeahiuksinen ja -silmäinen voi oleskella auringossa palamatta jopa yli puolitoista tuntia.

2. Suojaudu vaatteilla

Syöpäjärjestöjen teettämän tuoreen kyselytutkimuksen mukaan 63 prosenttia suomalaisista ihannoi rusketusta, vaikka se on merkki ihovauriosta. Iho yrittää puolustautua UV-säteilyä vastaan ruskettumalla ja paksuuntumalla. Mikäli altistus on voimakas, se puolustautuu myös tulehdusreaktiolla. Tulehdus näkyy ihon palamisena.

UV-säteily vaurioittaa ihosolujen perimää sekä ihon kollageeni- ja elastaanisäikeitä. Nämä vauriot näkyvät myöhemmin ihon rypistymisenä ja pigmenttimuutoksina. Korjaamattomat perimävauriot taas voivat johtaa ihosyövän kehittymiseen.

Vaarallisin ihosyöpä on melanooma, joka leviää nopeasti ja lähettää etäpesäkkeitä. Melanooma on useimmiten melko hitaasti kasvava kirjava pigmenttimuutos, jolle on tyypillistä epäsymmetrinen muoto ja epätarkka polveileva reuna. Tyvisolu- ja okasolusyöpä ovat harmittomampia, mutta nekin tuhoavat kudoksia kasvaessaan. Tyvisolusyöpä on usein luomen näköinen paksuuntuma ihossa, joka alkaa ajan myötä rikkoutua ja rupeutua. Okasolusyöpä taas on yleensä karhea, karstainen ja rikkoutuva ihomuutos, joka ei parane rasvaamalla. Molempia on eniten kasvoilla ja rinnan alueella.

Länsimaissa kaikki ihosyövät yleistyvät, koska ihoa ei suojata riittävästi. Niitä voidaan todeta jo varhaisessa keski-iässä, mutta vaara lisääntyy ikääntyessä.

Parhaan suojan UV-säteilyä vastaan tarjoaa peittävä vaatetus. Tummat ja värikkäät kankaat suojaavat vaaleita vaatteita paremmin. Lisäksi kannattaa käyttää päähinettä, sillä ihosyöpä voi tulla myös päälakeen, usein jakauksen kohdalle. Niin ikään silmien suojaus aurinkolaseilla on tärkeää. Ihosyöpä voi ilmaantua silmäluomiin, melanooma joskus jopa silmänpohjaan.

3. Vetäydy varjoon

Varjossa UV-säteilyä on puolet vähemmän kuin auringossa. Varjoon tulisi vetäytyä erityisesti keskipäivällä. Vuorokauden UV-annoksesta noin puolet kertyy kello 11–15. Jotta varjo antaisi täyden suojan, pitää suuren osan taivaastakin peittyä puiden tai rakennusten taakse.

4. Käytä korkeita kertoimia

Aurinkovoiteet sisältävät suoja-aineita, jotka vähentävät UV-säteilyn pääsyä iholle. Ne täydentävät vaatteiden ja varjon antamaa suojaa. Suojakertoimen tulisi olla vähintään 30 ja herkkäihoisilla 50. Voidetta levitetään iholle runsaasti ja sitä lisätään parin tunnin välein, etenkin uinnin, pyyhkeellä kuivaamisen tai hikoilun jälkeen. Myös ruskettunut iho tarvitsee suojavoidetta. Rusketus vastaa korkeintaan suojakerrointa 20.

Muista suojata myös huulet ja korvalehdet. Ne palavat herkästi ja niihinkin voi tulla ihosyöpää. Levitä rasvaa lisäksi päälaelle, jos hiuksesi ovat harventuneet.

Suojatoimet kannattavat aina: valtaosa ihosyövistä voidaan estää, jos auringolta suojaudutaan oikein. Menneisyyden vahinkoja ei voi korjata, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä muuttaa aurinkokäyttäytymistään järkevämmäksi. Jos iho kaikesta huolimatta palaa, anna sen toipua täysin, ennen kuin menet uudestaan aurinkoon.

5. Huomioi lääkkeiden yhteisvaikutukset

Monet lääkkeet saattavat herkistää auringolle, jolloin iho palaa tavanomaista herkemmin. Auringonvalolle herkistäviä lääkkeitä ovat muun muassa jotkin sydän- ja verenpainelääkkeet, psyykenlääkkeet, antibiootit, syöpälääkkeet sekä aknelääkkeet. Myös paikallisesti käytettävät tulehduskipulääkkeet voivat herkistää. Varmista lääkkeittesi soveltuvuus aurinkoon apteekista.

Asiantuntija: ihotautien erikoislääkäri Maria Huttunen, Terveystalo

Lähteet: terveyskirjasto.fi, stuk.fi

Kommentoi »