Tuulilasi

Audi: lainsäädäntö saattaa estää robottiautotAudi: lainsäädäntö saattaa estää robottiautot

Eri autotehtaat kehittelevät autonomisia autoja kiihtyvällä tahdilla. Ne toimivat ainakin teoriassa erittäin hyvin. Yksi asia, mikä voi estää niiden laajamittaisen tulon markkinoille on lainsäädäntö.
Kuvat Audi Press

”Saksassa on ollut voimassa pari viikkoa laki, joka sallii meidän testata ja myydä autonomisia autoja, mistä kiitos joustavalle lainsäädännöllemme”, sanoo Audin kehitysosaston hallituksen jäsen Peter Mertens CarAdvicelle.

”Audi A8 on ensimmäinen malli, missä meillä on 3 tason autonominen ajaminen eli avustettua ajamista. Tämä on yksi askel, mutta en usko prosessista tulevan helppoa.”

Vaikka Saksassa laki säädettiinkin, se tarkoittaa samalla sitä, että autonvalmistajan on otettava täysi vastuu, jos robottiauto aiheuttaa onnettomuuden.

”Autonvalmistajilla ja lainsäätäjillä on vielä paljon töitä edessä. Viranomaiset auttavat meitä ja me heitä, me molemmat opimme päästäksemme asiassa eteenpäin”, Mertens sanoo.

Joka maalla on omat lakinsa, eikä kaikkialla olla välttämättä yhtä suopeita autonomisia autoja kohtaan. Mertens pelkää, että lakipykälien viidakosta tulee melkoinen.

”Suuri pelko on, että eri maihin syntyy ihan erilaisia lakeja. Me toivomme tietenkin ettei niin käy. ”

Julkaistu: 25.9.2017