Ateenan pikaopas: Shoppaile kreikkalaisia herkkuja, siemaile parempaa retsinaa ja tee rantaretki
Matkailu
Ateenan pikaopas: Shoppaile kreikkalaisia herkkuja, siemaile parempaa retsinaa ja tee rantaretki
Ateenan nähtävyydet, ravintolat, kahvilat, baarit, shoppailupaikat ja majoitukset.
Julkaistu 10.3.2019
Mondo

KOE

Lykavittós-kukkula

Myyteistä tunnettu Lykabettos-kukkula, nykyään virallisesti Lykavittós, on Ateenan korkein kohta ja tarjoaa näkymät kaupungin yli merelle asti. Se on mainio paikka hahmottaa kuinka komeasti Akropolis kohoaa keskeltä valkoisia taloja kaupungin sydämessä. Kukkulan laelle pääsee joko kävellen tai Aristippou-kadulta lähtevällä köysihissillä. Huipulla toimii ravintola Orizontes ja sen rento kahvila-baari.

Lykavittós, Aristippou 1

Bysanttilainen museo

Antiikinaikaiset kohteet korostuvat Ateenassa, mutta Kreikka oli myöhemmin osa Bysanttia, aina uuden ajan koittoon saakka. Myös tästä jaksosta riittää nähtävää. Bysanttilainen museo esittelee alueen kulttuuria ja taidetta Rooman hajoamisesta 1500-luvulle asti. Vanhan huvilan syvyyksissä on esillä käyttöesineitä, ikoneita ja jopa kokonaisia basilikoja seinämaalauksineen.

Vasilissis Sofias 22, byzantinemuseum.gr

Metaxourgeio

Ydinkeskustan tuntumassa sijaitseva kaupunginosa on Ateenan vaihtoehtoväen tyyssija, jonka kävelykaduilla näkee monenkirjavaa väkeä. Rentoon terassi­kahviloissa istuskeluun sopii esimerkiksi Avdin uusittu aukio Metaxourgeion ytimessä.

Metaxourgeion metropysäkki (linja 2 )

Edemin ranta

Ateenan keskustan eteläpuolella alkavat pitkät rannat, joilta löytyy hyvin varustettuja uimapaikkoja ja salaisia sopukoita. Suurimpiin ja suosituimpiin kuuluu hiekka- ja kivikkoranta Edem, jonne pääsee ratikalla Syntagmalta. Rannasta osa on hotellien käytössä, ja niistä voi vuokrata rantatuoleja. Muu on julkista tilaa. Poukaman turkoosi vesi on puhdasta.

Edem (linjat T4 ja T5 )

HERKUTTELE

To Avgo tou Kokkora

Kukon ravintola on kreikkalainen taverna parhaasta päästä. Tarjolla on paikallisklassikoiden, kuten kreikkalaisen salaatin ja moussakan, ohella omia erikoisuuksia – esimerkiksi kukkoa. Kortteliravintola on toiminut tällä paikalla vuodesta 1933 asti. Päivällinen kahdelle viineineen 35–40 euroa.

Leonidou 46, toavgotoukokkora.gr

Ta Karamanlidika tou Fani

Viime vuosina Ateenassa ovat nousseet suosioon liha- ja juustomyymälöiden delityyppiset mezetiskit, joissa tarjoillaan lounas- ja illallisaikaan paikan päällä syötäviä annoksia. Ta Karamanlidika tou Fani on kasvanut putiikista oikeaksi ravintolaksi mutta säilyttänyt silti mezepaikan tunnelman arkisine puupöytineen ja houkuttelevine vitriineineen.

Sokratous 1, karamanlidika.gr

Café Avissinia

Monastirakin kirpputorin labyrintista löytyy yksi keskusta-alueen viehättävimmistä ravintoloista. Lumoavan rustiikkinen Café Avissinia tarjoaa kreikkalaisia klassikoita ja moderneja versioita niistä. Sen perustaja Ketty Koufonikola on myös julkaissut kreikkalaisen reseptikirjan. Päivällinen ja viinit kahdelle 30–35 euroa.

Kinetou 7, Facebook: Cafe Avissinia

KAHVITTELE

Taf

Kahvihifistelijöiden arvostamassa paikassa tarjotaan kausittain vaihtuvia luomukahveja eri puolilta maailmaa. Baristat tietävät kaiken ja vähän enemmänkin ja osaavat suositella juuri sopivaa kupposellista kullekin kävijälle. Taf on palkittu toistuvasti kahveistaan, ja sillä on myös oma paahtimo ja verkkokauppa.

Emmanouil Mpenaki 7, cafetaf.gr

Kafekopteia Loumidi

Loumidin puoti on toiminut lähes sata vuotta, ja myynnissä on kymmeniä talon omia kahvilaatuja sekä muiden tuottajien kahvia. Vaikka kyseessä on myymälä, kahvia voi maistella paikan päällä. Paikan erikoisuus on hyvin hienoksi jauhettu kreikkalainen kahvi, joka painuu sakaksi kupin pohjalle.

SHOPPAILE

Ateenan keskustori

Perinteistä kauppahallia ei ole siistitty modernien tuulien mukaiseksi. Täällä myydään lihaa ja kalaa samaan tyyliin kuin vuosikymmeniä sitten. Vitriineissä riippuu sianpäitä ja jäätiskeillä pötköttää sardiineja ja jättikatkarapuja. Toiselta puolelta löytyvät vihannes-, juusto- ja oliivikauppiaat. Alueella on myös antiikki- ja romuputiikkeja sekä kahviloita.

Athinas 42

Kostarelos

Kreikka tunnetaan loistavasta ruuasta, ja kotiinvietävää voi etsiä herkkupuodeista, joissa myydään juustojen ja lihojen lisäksi muun muassa säilöttyjä munakoisoja ja sieniä sekä hilloja ja tahnoja, kuten oliiveista tehtyä tapenadea. Kostarelos on yksi keskustan tasokkaimmista putiikeista, josta saa myös laadukkaita ouzoja ja tsipouro-rypäleviinaa.

Patriarchou Ioakeim 32, kostarelos.gr

Politeia

Yliopiston lähikortteleissa on lukuisia kirjakauppoja scifipuodeista matkakirjakauppoihin. Suurin ja valikoimaltaan laajin on neljässä vierekkäisessä liiketilassa toimiva Politeia, jossa on oma osastonsa englanninkielisille teoksille ja hyvä kattaus Kreikka-aiheisia tieto- ja kaunokirjoja.

Asklipiou 1–3, politeianet.gr

JUHLI

Heteroclito

Retsinan maine kehnona valkoviininä, jonka virheet peittyvät pihkan makuun, on mennyttä aikaa. Nykyään monet laadukkaina pidetyt kreikkalaiset viinintuottajat valmistavat retsinaa. Siihen ja muihin kreikkalaisiin viineihin voi tutustua lähemmin epämuodollisen tyylikkäässä Heteroclito-viinibaarissa.

Fokionos 2, heteroclito.gr

Gazarte

Terassiravintolaa ja musiikkibaaria yhdistelevä Gazarte on oiva paikka illanviettoon, ja vähän korkeammat hinnatkin voi perustella sillä, että arkena musiikki-illat ovat ilmaisia. Viereisen Technopoliksen kaasukellon takana kajastaa juhlavasti itse Akropolis.

Voutadon 32, gazarte.gr

The Clumsies

Maailman 50 parhaan baarin listan sijalta kuusi löytyvä paikka tarjoaa kekseliäitä cocktaileja (7–13 euroa). Tunnelma on rento, ja baarin omien nimikkojuomien lisäksi listalla on tuttuja klassikkodrinkkejä. The Clumsies järjestää myös sunnuntaibrunsseja.

Praxitelous 30, theclumsies.gr

The Clumsies on päässyt maailman parhaiden cocktailbaarien listalle.

NUKU

Adrian Hotel

Hinta-laatusuhteeltaan Ateenan parhaita hotelleja. Sijaintikin Monastirakin kaupunginosan eteläpuolella on keskeinen, huoneet ovat siistejä ja loistavan aamiaisen voi nauttia kattoterassilla.

2 hh alkaen 120 euroa. Adrianou 74, adrian.hotelsathens.org

Koukaki Boutique Apartments

Ateenassa on hotellien lisäksi runsaasti huoneistoja, joita voi vuokrata viikoksi tai vain muutamaksi yöksi. Koukaki Apartments hallinnoi viittä kauniisti sisustettua ja viihtyisää asuntoa Koukakion aukion lähellä, Akropoliin takana. Osasta huoneistoja löytyy kunnon keittiö, osasta pieni keittokomero.

Eva Hotel

Lyhyen metromatkan päässä sijaitsevassa Pireuksen satamakaupungissa hotellien hinnat ovat halvempia kuin Ateenan keskustassa, ja täältä käsin niin Kreikan kauniit saaret kuin itse kaupunki ovat lyhyen matkan päässä. Eva Hotel on tyypillinen pikkuhotelli kompakteine huoneineen.

2 hh alkaen 30 euroa. Nauarxou Notara 2, hotel-eva.gr

Kommentoi »