Apteekkikosmetiikka on laadukkaampaa ja turvallisempaa kuin tavallinen kosmetiikka – Vai onko sittenkään?
Totta vai tarua?
Apteekkikosmetiikka on laadukkaampaa ja turvallisempaa kuin tavallinen kosmetiikka – Vai onko sittenkään?
Apteekkikosmetiikka mielletään turvallisemmaksi kuin tavallinen kosmetiikka. Onko se sitä todella? Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija vastaa.
Julkaistu 9.3.2023
Apu Terveys

Totta

Apteekkikosmetiikka eli dermokosmetiikka on tutkittu huolellisesti, ja se sisältää iholle turvallisia ja hyvin siedettyjä ainesosia ja raaka-aineita. Kaikki turhat ja helposti herkistävät tai allergisoivat raaka-­aineet on karsittu pois. Mitä enemmän raaka-aineita on, sitä enemmän on mahdollisuuksia, että jokin niistä herkistää. Dermokosmetiikka on tarkoitettu iho-ongelmista kärsiville ja herkkäihoisille.

Monet dermokosmetiikkasarjat on testattu ihotautilääkärien valvonnassa. Lisäksi monilla sarjoilla on Allergia-, iho- ja astmaliiton myöntämä Allergiatunnus. Se tarkoittaa, että ulkopuoliset asiantuntijat ovat tutkineet tuotteet. Kosmetiikka-­allergisille ne ovat turvallisin valinta.

Dermokosmetiikan lisäksi apteekeissa myydään ikääntyvälle iholle tarkoitettuja anti-age-voiteita sekä luonnonkosmetiikkaa ja meikkejä. Meikit ovat usein herkkäihoisille sopivia mineraalimeikkejä, joissa ei ole täyte- ja säilöntäaineita, öljyjä tai hajusteita. Apteekin henkilökunta auttaa valitsemaan oikeat tuotteet. Ammattilaisen apu on kullanarvoista etenkin, jos sairastaa jotain ihosairautta. On tärkeää, että ihonhoitotuotteet tukevat sairauksien lääkehoitoa eivätkä aiheuta lisää ongelmia.

Apteekin henkilökunta osaa neuvoa myös ikääntyvän ihon hoidossa. Iän myötä iholle voi ilmaantua esimerkiksi auringon UV-säteilyn aiheuttamia haittoja, kuten maksaläiskiä.

Tarua

Myös tavallinen kosmetiikka voi olla varsin laadukasta, ja monet tuotteet sopivat myös herkälle iholle. Etenkin luksuskosmetiikan tuotannossa tehdään paljon tutkimustyötä, käytetään laadukkaita raaka-­aineita ja hyödynnetään ihonhoidon uusimpia keksintöjä. Kalleutensa vuoksi luksuskosmetiikka ei kuitenkaan ole kaikkien ulottuvilla.

Myös osa apteekkikosmetiikasta on hinnakasta, mutta hinta ei kerro, miten hyvin tuote sopii omalle iholle. Joskus halvin vaihtoehto voi olla paras. Terve­ihoiselle on sinänsä samantekevää, millaista kosmetiikkaa käyttää. Toisaalta terve iho voi herkistyä myöhemmin jollekin peruskosmetiikan raaka-aineelle. Dermokosmetiikassa tätä pyritään ehkäisemään ennalta. Tuotteissa ei käytetä sellaisia ainesosia, joiden epäillään voivan aiheuttaa ongelmia.

Dermokosmetiikassa vältetään myös aineita, joilla ei ole oikeasti vaikutusta ihoon. Tällaisia ovat muun muassa aineet, jotka tekevät voiteista mahdollisimman miellyttävän tuntuisia. Tämän vuoksi jotkut kokevat, ettei apteekkikosmetiikka näytä tai tunnu iholla yhtä samettiselta tai silkkiseltä kuin luk­sus­­kosmetiikka – eikä se siksi ole yhtä tehokasta. Tämä ei pidä paikkaansa.

Apteekkikosmetiikan pakkauksetkaan eivät ole ylellisiä, koska olennaisinta on hygieenisyys. Pumppupullot ja tuubit ovat yleisempiä kuin purkit, joista tuotetta otetaan sormella.

Asiantuntija: allergia-, astma- ja ihoasiantuntija Katariina Ijäs, Allergia-, Iho- ja Astmaliitto.

Kommentoi »