Apu

Antti Rinne kävi lähellä kuolemaa: ”Olin häipymässä oranssiin valoon” – Pääministeriltä elämäkerta

Antti Rinne kävi lähellä kuolemaa: ”Olin häipymässä oranssiin valoon” – Pääministeriltä elämäkerta
Pääministeri Antti Rinne kertoo Avun erikoishaastattelussa kuolemanrajakokemuksesta: "Ei ole mun aika lähteä vielä. En kuole.”
Julkaistu: 24.10.2019

Tänään 24.10.2019 julkaistaan kirja, joka on valmistunut vaivihkaa ja hiljaisuudessa: Matti Mörttisen ja Lauri Nurmen kirjoittama Antti Rinne – koko tarina (Into), joka on istuvan pääministerin auktorisoitu elämäkerta.

Antti Rinteen ohella kirjaa varten on haastateltu hänen läheisiään: isä, äiti, veli, vaimoja, tyttäriä – 24 haastateltavaa ja toinen mokoma lyhyemmän lausunnon antajia.

Kirja tyhjentää pajatson: kerrotaan jos ei kaikki, niin hyvin paljon, sumeilematta myös henkilökohtaisia – eipä jää enää syytä kysellä.

Miksi juuri nyt, mikä sai itseään tarkkaan varjelleen, mystiseksikin mielletyn miehen päätymään tähän ratkaisuun?

– Pyyntöjä kirjan tekemiseksi tuli vuosina 2017–2018 puolisen tusinaa. Aloin miettiä, olisiko aika tehdä yhteenveto tähänastisesta elämästä. Päädyin siihen, että Nurmen Lauri ja Mörttisen Matti ovat ihmisiä, joiden kanssa olen valmis tähän ryhtymään. Tehdään minua henkilönä kuvaava kirja, kerrotaan tarina lapsuudesta lähtien.

Marraskuussa 57 vuotta täyttävän Antti Rinteen mukaan pyrkimys oli ”kuvata matkaani ihmisenä, tärkeimmät elämässä sattuneet asiat, joiden kautta olen sellainen kuin olen”.

Epäily sepelvaltimotaudista

Kesken kirjan teon Antti Rinne sairastui vakavasti viime jouluna Espanjassa lomaillessaan. Se toi lisäpotkua kirjan valmiiksi saattamiseen ja suurta dramatiikkaa sen sisältöön.

Pitkin viime syksyä flunssassa köhineen Rinteen oli tarkoitus lepäillä, nauttia ja kerätä voimia kevään eduskuntavaalikampanjaa varten yhdessä vaimonsa Heta Ravolainen-Rinteen kanssa.

Olo heikkeni etelässä niin nopeasti, että sairaalaan piti katkokävellä, kymmenen metriä ja pysähdys.

Rinteellä todettiin keuhkokuume molemmissa keuhkoissa. Antibiootit eivät helpottaneet oloa, kardiologi päätteli sydänpussin tulehtuneen. Potilas vietiin teho-osastolle ja nukutettiin tilanteen vakauttamiseksi.

Kolmasti espanjalaislääkärit suunnittelivat keinotekoisesta unesta herättämistä, mutta päättivät viime hetkellä toisin.

Rinne lennätettiin Suomeen ambulanssikoneella yhä nukutettuna. Suomessa osattiin heti epäillä sepelvaltimotautia ja Rinteelle tehtiin sydämen pallolaajennus.

Lääkärit sanoivat, että aikaisemmin herätettynä potilas olisi todennäköisesti kuollut.

Palautuminen oli tuskaa

– Ne kaksi kuukautta, joiden aikana tavallaan taistelin takaisin työelämään ja elämään ylipäätään, sisälsivät päätöksen: en anna periksi. Minulla on semmoinen muistikuva – en tiedä olinko nukutettuna vai jo heränneenä, kuitenkin vielä täysin poissa tästä maailmasta – että olin häipymässä oranssiin valoon.

Rinne sanoo päättäneensä, että ”ei ole mun aika lähteä vielä. En kuole.”

– Siitä hetkestä lähtien muistan aika ajoin ajatelleeni, että täytyy palata Hetan, lasten, lastenlasten ja muiden läheisten takia. Ja toisaalta sen takia, että tulossa on vaalit ja ne pitää voittaa.

– Kovin asia sairastumisessani ei ollut se sydänjuttu – sepelvaltimotauti on Suomessa hyvin yleinen – vaan se, että menetin täysin liikuntakykyni niiden kolmen viikon aikana. Vain ranteita pystyin liikuttamaan. Palautuminen oli tuskaa välillä.

Oliko toipuminen ja kuntoutuminen ihme vai tahdonvoiman osoitus? Molempia?

– En pidä sitä missään tapauksessa ihmeenä. Parantumiseni on hoitohenkilökunnan ammattitaitoa ja heidän tuellaan omaa tahdonvoimani tulosta. Tärkeää oli se, että läheiset ovat olleet läsnä ja vierellä koko ajan, Rinne sanoo.

Tupakka jäi pois

21. Tammikuuta 2019 Rinne lähetti somen kautta ensimmäisen viestinsä: ”Maailman parasta terveydenhoitoa ei pilata lehmänkaupoilla. Siitä SDP tulee pitämään huolen.”

Useimmat vakavasti sairastuneet ilmoittautuvat siitä pitäen iloisiksi veronmaksajiksi. Rinteellä ei ollut ennenkään epäilyksiä hyvinvointivaltion ja veronmaksun konkreettisesta yhteydestä. Muutenkaan hän ei innostu hersyttelemään viikatemiehen kohtaamisen tuomista muutoksista.

– Elämäntaparemontin olin tehnyt jo pari vuotta aiemmin, aloittanut lisäliikunnan ja ryhtynyt katsomaan vähän tarkemmin mitä syön. Kahden vuoden aikana ennen sairastumista olin pudottanut painoa yli 20 kiloa, 118 kilosta 96 kiloon. Ainoa uusi muutos oli, että tupakka jäi kokonaan pois.

Suhtautumisensa elämään ja ihmisiin Rinne arvelee suunnilleen samanlaiseksi kuin ennenkin. Käsitys elämän rajallisuudesta kirkastui.

– Ennen varmaan ajattelin, että en koskaan voi sairastua vakavasti ja sitten se osuikin kohdalle. Se harhaluulo poistui kokonaan ja tietää, että jokainen päivä voi olla viimeinen, terveelläkin ihmisellä.

Sydänleikkauspotilaista moni kokee yllätyksekseen syvää masennusta.

– Mulle sanottiin, että viiden kuukauden kuluttua voi tulla. En ole huomannut vielä.

Antti Rinne

  • Syntynyt: 3.11.1962 Helsingissä.
  • Ura: Yo 1980, oikeustieteiden kandidaatti 1987, AKT:n lakimies 1987–1996, juristina omassa lakiasiantoimistossa. ay-puheenjohtaja 2002–2014: Erto, Toimihenkilöunioni, Pro.
  • Politiikassa: Mäntsälän kunnanvaltuutettu 1997–2004 ja 2013–. valtiovarainministeri Jouko Skinnarin avustaja 1997–1998. Valtiovarainministeri vuoden verran 2014, SDP:n puheen­johtaja 2014–, kansanedustaja 2015–, Suomen pääministeri 6.6.2019 lähtien, Suomen EU-puheenjohtajuus alkoi 1.7.2019.
  • Perhe ja liitot: ensimmäinen puoliso Tiina 1987–1991, toinen puoliso Merja, yhdessä 1992–2005, tytär Ilona syntyi tammikuussa 1993, Roosa joulukuussa 1993, perheessä Merjan edellisen liiton tyttäret Emma, 1985, ja Milla, 1988. Heta Ravolainen-Rinne 2007–. Ravolainen-Rinne on Mäntsälän kunnanvaltuuston puheenjohtaja ja Insinööriliiton asiamies.
  • Ajankohtaista: Matti Mörttisen ja Lauri Nurmen kirjoittama elämäkerta Antti Rinne – koko tarina (Into Kustannus) julkaistaan 24.10.2019.

Lue Antti Rinteen koko haastattelu Avun numerosta 44/2019

Kommentoi »