Tuulilasi

Ainoastaan kaksi merkkiä jäivät EU:n päästötavoitteista - sakot todella pieniä


Suurin osa eurooppalaisista autonvalmistajista saavutti paremmat tulokset vuoden 2015 CO2-tasoissa kuin oli vaadittu. Ferrari ja Aston Martin saivat kuitenkin sakkoja.
Teksti Max Lange
Kuvat DUH

EU oli asettanut tavoitteeksi eurooppalaisille autonvalmistajille, että merkin koko malliston CO2-päästöt olisivat 130 g/km tai alle. Autonvalmistajien keskiarvo vuonna 2015 oli kuitenkin 119 g/km, mikä on kahdeksan prosenttia alle tavoiterajan, kertoo Automotive News Europe.

Ainoastaan kaksi automerkkiä, eli Ferrari ja Aston Martin eivät saavuttaneet merkkikohtaisia päästörajojaan. Molemmat joutuvat maksamaan sakkoja, jotka perustuvat päästörajoja ylittävien myytyjen autojen määrään. Molemmat merkit myyvät kalliita ja harvinaisia autoja, joten kummankaan merkin myyntimäärät eivät ole merkittäviä.

Näin ollen kummankin merkin yhteenlasketut sakot päästörajojen ylittämisestä jäävät alle 500 000 euroon. Ferrari joutuu maksamaan sakkoa 410 000 euroa ja Aston Martin vain vaivaiset 36 370 euroa, toteaa Automotive News Europe.

EU:n päästörajat tiukentuvat uudestaan vuonna 2021, jolloin voimaan astuu koko malliston kattava 95 g/km päästöraja. Euroopan ympäristöjärjestö EAA:n raportin mukaan Fiatilla, BMW:llä, Opelilla ja Fordilla tulee olemaan suurimmat haasteet saavuttaa nämä päästörajat.

Vuonna 2015 koko malliston alhaisimmat CO2-päästörajat saavuttivat Peugeot (104 g/km), Citroën & Renault (106 g/km) ja Toyota (108 g/km).

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 20.12.2016