8 unohtumatonta elämystä yläilmoissa: nämä näkymät kannattaa kokea
Matkailu
8 unohtumatonta elämystä yläilmoissa: nämä näkymät kannattaa kokea
Aamun sarastus mayakaupungin ja viidakon yllä. Lontoon keskustan näkymät pilvenpiirtäjästä katsottuna. Valitsimme kahdeksan hurmaavaa tai jännittävää elämystä yläilmoissa eri puolilta maailmaa.
28.9.2022
 | Päivitetty 30.11.2023
 |
Mondo

1 Kuumailmapallolla Turkin Kappadokiassa

Keski-Anatolian ylängöllä sijaitseva Kappadokia tunnetaan erikoisesta luonnonmaisemastaan: kiehtovista, tornimaisista kivi­muodostelmista. Kävelyretket niiden juurella ovat hieno kokemus, mutta matkan tänne kruunaa lento kuuma­ilmapallolla maisemien yllä.

Lentoja tehdäänkin usein, ja sesonkiaikaan palloja saattaa nousta aamuauringon myötä ilmaan kymmenittäin. Pallolento kestää yleensä noin tunnin, ja hinta on edullisempi kuin vaikka Suomessa (sesongista riippuen noin 110–160 euroa/hlö).

Kappa­dokiaan pääsee kätevästi Istanbulista lentäen tunnissa, lippu maksaa vain muutaman kympin. Bussitkin vievät, mutta matka kestää silloin yli kymmenen tuntia.

2 Nouse ikivanhan mayakaupungin ylle Guatemalassa

Aamuaurinko kohoaa viidakon reunan ylle, ja yön kosteus alkaa hälvetä. Eteen avautuu jännittävä näkymä: vehreyden keskellä seisovat muinaisen mayakaupungin jyhkeät rauniot. Guatemalan kuuluisassa Tikalissa tätä maisemaa pääsee ihailemaan seisomalla kivisen temppelitornin ylä­tasanteella.

Tikal sijaitsee maan pohjoisosassa El Peténissä, ja tänne nousi ensimmäisiä rakennuksia jo satoja vuosia ennen ajanlaskun alkua. Kaupungista tuli suurimpia esi­kolumbiaanisia mayakeskuksia. Se ei koskaan vajonnut unohduksiin, vaikka mayojen valtakunnat tuhoutuivat.

Tikalin kansallispuistoon pääsee bussilla Floresin kaupungista, ja nähtävyydet kokee hyvin päivässä. Pääsylippu on noin 20 euroa, ja auringonnousun katselun käynti maksaa vähän lisää.

3 Zipline-kyydillä Euroopan syvimmän kanjonin yli

Jalat ilmaan ja sitten mennään! Vauhti kiihtyy ja maisema vilisee silmissä. Korvissa kuuluu tuulen humina ja metallinen ulina.

Montenegrossa Durmitorin kansallispuistossa sijaitsevan Tarajoen laakson yli pääsee vuonna 1940 valmistunutta siltaa pitkin. Jännittävämpi tapa on kuitenkin zipline-­vaijeriliuku, joita on tarjolla kaksi vaihtoehtoa. Red Rock Tara on lyhyempi (350 metriä) ja kulkee 50 kilometrin tuntivauhtia. Extreme Zipline Tara sopii hurjempaa kyytiä kaipaaville: pituutta on yli kilometri, ja nopeus voi nousta 120 kilometriin tunnissa.

Vaikka kyyti on hurjaa, kannattaa ainakin yrittää ihailla ainutlaatuisia maisemia. Tarajoen laakso on Euroopan syvin kanjoni (yli 1 300 metriä).

Pohjois-Monte­negrossa sijaitseva Durmitor tarjoaa muutakin nähtävää: se on suosittu patikointipaikka ja Unescon maailman­perintökohde. Kotorin lomakohteesta ajaa Durmitoriin noin kolmessa tunnissa.

4 Lontoon metropolin yllä pilvenpiirtäjässä

Lontoon ydinkeskustan maisemia voi ihailla monista pilvenpiirtäjistä, ja suosituimpia on Sky Garden. Osoitteessa 20 Fenchurch Street sijaitsee 160-metrinen torni­talo, jota kutsutaan kännykkää muistuttavan muotonsa vuoksi lempinimellä The Walkie-­Talkie. Sen yläkerroksissa on iso näköala-aula.

Paikkaan on päivisin vapaa pääsy, mutta lippu on varattava etu­käteen tietylle kellonajalle (skygarden.london). Sky Gardenista näkee upeasti niin Thamesjoelle kuin monille maamerkeille, mutta nimen lupaama puutarha on melko pieni.

Iltaisin tänne pääsee varaamalla pöydän baari-ravintolasta, tosin monista pöydistä ei ole esteetöntä näkymää ulos. Jos haluat kokea sellaisen ilmaiseksi Lontoossa, paras on taidemuseo Tate Modernin Blavatnik-tornissa. Sen näköalakerros suljettiin pandemian aikana, mutta Tate-museon odotetaan ilmoittavan suositun paikan avaamisesta uudelleen.

5 Liitovarjolla Italian Dolomiittien huikeissa maisemissa

Jokainen, joka on istunut ikkunapaikalla lentokoneen ylittäessä Alpit, tietää, että Euroopan korkein vuoristo on ylhäältä sykähdyttävä näky. Mutta miltä tuntuisi liidellä vuorien keskellä linnun lailla? Sitä voi kokeilla liitovarjon kyydissä.

Varjoliito keksittiin juuri Alpeilla, ja alue tarjoaa mahdollisuuksia myös ensikertalaiselle. Tandemliitimellä lennetään kahdestaan kokeneen ohjaajan kanssa, jolloin matkailija ei tarvitse aiempaa kokemusta ja voi vain nauttia elämyksestä.

Lentoja on tarjolla kesäkaudella muun muassa Ranskan Chamonix’ssa, Sveitsin Interlakenissa ja Italian Dolomiiteilla (kuvassa). Puolen tunnin tandemliito maksaa noin 130–160 euroa, ja jos kantti kestää, ohjaajaa voi pyytää tekemään erilaisia temppuja ilmassa.

6 Grand Canyonin jännittävä Skywalk

Coloradojoen uurtamaa Grand Canyonia Luoteis-Arizonassa pidetään yhtenä maailman seitsemästä luonnonihmeestä. Suosittu tapa ihailla sitä on vierailu jollakin etelälaidan näköalapaikoista.

Yksi erikoisimmista on kuitenkin alueen länsilaidalla sijaitseva Grand Canyon Skywalk. Se on rotkon ylle rakennettu hevosen­kengän muotoinen tasanne, jonka lasilattian läpi voi katsella suoraa pudotusta alas. Paikka sijaitsee Hualapai-­intiaanien reservaatin alueella ja on heimon omistuksessa. Retki tehdään vierailukeskuksesta bussilla, ja siihen kuuluu pysähdys kahdella muulla näköalapaikalla.

Skywalk on saanut kritiikkiä jonoista, pääsylippujen hinnoista (alkaen 50 euroa/aikuinen) ja siitä, että tasanteella ei saa ottaa kuvia omalla kameralla. Tästä huolimatta siitä on tullut Grand Canyonin toiseksi suosituin vierailukohde. Skywalk on helpoiten saavutettavissa retkellä Las Vegasista.

7 Ihaile Barcelonaa hotellin katon uima-altaasta

Barcelona on kaupunki, jonka arkki­tehtuuria ja tunnelmaa kannattaa ihailla korkealta. Sellaiset näköalapaikat kuin Tibidabon kukkula ovatkin suosittuja kohteita, joista avautuu hienot maisemat. Myös esimerkiksi Antoni Gaudín suunnittelemista Güellin puistosta ja Casa Milà -rakennuksen katolta on upeat näkymät kaupunkiin.

Barcelonasta löytyy myös useita hotelleja, joilla on viehättävät katto­terassit – ja osalla on siellä jopa uima-allas. Hyviä arvioita matkailijoilta saa vaikkapa Andante Hotel, jonka katon pieneen altaaseen (kuvassa) voi melkein unohtua katselemaan kaupunkia. Andante sijaitsee El Ravalin muodikkaan rosoisessa kaupungin­osassa, ja kahden hengen huoneen hinta alkaa 90 eurosta.

8 Vanhan luostarin ällistyttävät näkymät Kreikassa

Miten noin vaikeaan paikkaan on voitu rakentaa mitään? Kun puhutaan korkealla sijaitsevista rakennuksista, Meteoran luostarit Keski-Kreikassa lukeutuvat maailman vaikuttavimpiin kohteisiin.

Ortodoksimunkit aloittivat niiden rakentamisen jo 1300-luvulla, ja enimmillään alueella oli yli 20 luostaria. Ne oli tehty korkeimmillaan jopa 500 metriin kurottuvien pylväsmäisten kalliomuodostelmien päälle. Nykyään pyhättöjä on jäljellä kuusi.

Luostareista ensimmäinen oli Suuren Metéoron luostari, joka antoi myös nimen koko alueelle. Metéoro on sukua sanalle meteoriitti ja tarkoittaa ”ilmassa olevaa”.

Aluksi luostareihin pääsi vain pitkiä köysitikkaita pitkin tai vinssillä hilattavassa korissa, mutta nykyään matkailijat kiipeävät korkeuksiin kallion kyljessä olevia portaita. Meteoraan voi tehdä retken esimerkiksi suositusta Párgan lomakaupungista.

Kommentoi »