Mondo

4 x Skotlannin pieni saarilöytö

4 x Skotlannin pieni saarilöytö
Skotkannin syrjäisiltä saarilta löytyy oman rauhan lisäksi rommia, lunneja ja australialaisia pussieläimiä.
Julkaistu: 25.9.2022

1. Retkeile Isle of Rùmilla

Isle of Rùm on patikoijan paratiisi. Saari on lähes kokonaan luonnon­suojelualuetta, ja rantaviivaa seuraavan polun maisemat avautuvat horisontissa kohoaville Isle of Skyen vuorille sekä välillä Rùmin korkeimmalle huipulle, 812-metriselle Askivalille.

Saarella on muutama maja­talo, mutta yöpyä voi myös retkeilijöille tarkoitetussa mökissä, bothyssa. Saaren kaksi mökkiä, ­Guirdil ja Dibidil, sijaitsevat Guirdilin lahdella. Isle of Rùmilla tislataan myös Askival Botanical -rommia, jonka maut tulevat saaren luonnosta, kuten meri­levästä ja mesiangervosta. Saarelle kulkee lautta Mallaigin söpöstä kalastaja­kylästä.

2. Kallioiden Isle of Staffa

Staffan vetonaula ovat kuin pylväinä merestä kohoavat rantakalliot, jotka muistuttavat Pohjois-Irlannin suosittua Giant’s Causewayta. Asumattomalle Staffalle suuntaa kuitenkin vähemmän matkalaisia kuin Pohjois-­Irlannin rannikolle, sillä tänne pääsee ainoastaan lautalla – ja nekin kulkevat vain hyvällä säällä.

Staffan kalliot kätkevät sisäänsä noin 70 metriä pitkän Fingalin luolan, jonne järjestetään veneretkiä. Toukokuusta elokuuhun saarelle saavutaan ihailemaan kallio­maisemien lisäksi lunneja. Merimatkan aikana voi myös bongata delfiinejä ja valaita, kesällä jopa jättiläishaita.

Isle of Staffalla asuu myös lunneja.

3. Rantaretki Vatersaylle

Ulko-Hebridien eteläisin asuttu saari Vatersay houkuttelee valkoisilla hiekkarannoillaan ja turkoosilla merivedellään. Saarelle pääsee runsaan tuhannen asukkaan Isle of Barralta Atlantin ylittävää pengertietä pitkin.

Vatersaylla on 90 asukasta, eikä rannoilla ole tungosta. Käy ainakin Vatersay Baylla, jossa vajaan kilometrin mittainen hiekka­ranta kaareutuu paratiisimaiseksi poukamaksi. Vatersay sopii myös Hebridean Wayn aloitus­pisteeksi. Yli 300 kilometrin pyörä­reitti kulkee Vatersaysta pohjoiseen Isle of Lewisille ja käsittää kaksi lautta­yhteyttä sekä kuusi Atlantin aallot ylittävää pengertietä.

Vatersayn saarelta löytyy jotain, mitä karun kauniissa Skotlan­nissa ei odottaisi: vaalea­hiekkainen paratiisiranta.

4. Eläinten Inchconnachan

Loch Lomond -järvellä sijaitseva Inchconnachanin saari on eksoottinen paikka: täällä voi nimittäin nähdä australialaisia vallabeja eli pieniä kenguruita.

Vallabit Inchconnachaniin toi saaren entinen omistaja, Arranin kreivitär, joka lomaili ­täällä 1940-luvulla. Nyt Inchconnachan on osa Loch Lomond & The Trossachs -kansallispuistoa, ja saareen pääsee joko järjeste­tyllä veneretkellä tai vuokraa­malla oman veneen tai kajakin. Loch Lomondille on Glasgow’sta vajaan tunnin ja Edinburghista hieman alle kahden tunnin ajomatka.

Kommentoi »