Tuulilasi

Katso video: Kilpakuski ja robottiauto vetivät maksimikierroksen – kumpi voitti?

DevBot-niminen sähkömoottoreistaan 724 hevosvoimaa möyhivä autonominen kilpa-auto joutui melkoiseen testiin Rooman kaduilla. Niin joutui myös ammattilaiskuljettaja Ryan Tuerck, joka ajaa työkseen lähinnä sivuluisussa Yhdysvaltain Formula Drift -sarjassa.

Kaksinkamppailu käytiin Rooman Formula E -kilpailun yhteydessä samalla radalla. Myös Tuerck ajoi tismalleen samalla DevBot-autolla ilman autonomiaa. Omituisen näköinen kilpuri on täyssähköinen, Tuerck sai ennen koetta opastusta sähkökilpureista Formula E -mestarilta ja kaudella 2010 F-ykkösissä ajaneelta Lucas di Grassilta.

Tuerck pääsi ensin harjoittelemaan hiukan, hän ajoi heti muutaman mutkan pahasti pitkäksi jarrutettuaan aivan liian myöhään.

”Tämä auto on ihan naurettavan nopea”, mies kommentoi autosta noustuaan.

Sitten ajettiin ”kilpaa”, ensin Tuerck, sitten auto ilman kuljettajaa. Tuerck kiersi radan ilman isoja ongelmia aikaan 1:51.8.

DevBot on auto, joka ajaa Roborace-sarjaa, missä kilpailevat lähinnä insinöörit toisiaan vastaan, kun niiden virittämät robottiautot ajavat keskenään kilpaa radoilla eri puolilla maailmaa. Auto on täynnä sensoreita ja erilaista huipputeknologiaa. DevBot lukee rataa ja sen reunuksia tutkan, kameroiden ja erilaisten huipputeknisten sensorien avulla.

Video autosta kiitämässä pitkin rataa ilman kuljettajaa turvavyöt penkissä lepattaen on surrealistista katsottavaa. Olisi tietysti ollut vielä hienompaa nähdä, kuinka ihminen ja robotti olisivat selvinneet kierroksesta rinta rinnan, mutta nyt haluttiin katsoa, kumpi selviää yksin kierroksesta nopeammin.

Tähän voisi hyvin kirjoittaa, että katso video, niin tiedät, kumpi oli nopeampi. Mutta paljastamme sen jo tekstissä.

“Luulen, että olin kyllä nopeampi”, Tuerck kommentoi itse ennen tulosten paljastamista.

Hänen aikansa oli siis 1:51.8, DevBot kiersi radan aikaan 2:18.4. Formula E -kisan nopeimman kierroksen samalla radalla ajoi Audilla saksalainen Daniel Abt, se kirjattiin lukemin 1:37.910. Ihminen on siis ainakin toistaiseksi selkeästi robottiautoa nopeampi. Ja mikä ero olisikaan ollut, jos DevBotin ratin takana olisi ajanut vaikkapa Kimi Räikkönen

Tosin Roborace-sarjan perustaja Denis Sverdlov uskoo, että heidän teknologiallaan robottiautot alkavat piestä kilpakuljettajia jo tämän vuoden loppuun mennessä.

Vaikka lopputulos tuli jo paljastettu, mielenkiintoinen video tekstin yltä kannattaa silti katsoa.

 

Julkaistu: 11.5.2018