Tuulilasi

Katso kuvat ja video - Tässä huristelee maailman ensimmäinen 3D-printattu auto

Kiinalaisyhtiö Polymaker ja italialainen autojen valmistaja X Electric Vehicle (XEV) ovat luoneet smartin kokoisen LSEV-sähköauton, joka on lähes täysin 3D-tulostettu. Valmistajiensa mukaan se on visio tulevaisuudesta.

Auton on tarkoitus mennä tuotantoon jo ensi vuonna, ei jäädä vain yhdeksi hulluksi keksinnöksi tai näyttelyponiksi. Vain kori, tuulilasi sekä renkaat on tehty perinteisillä menetelmillä. Niinpä autojen valmistamisesta ei synny juuri lainkaan ylijäämämateriaalia. Valmistajat uskovat, että 3D-printtaus tulee mullistamaan koko autoteollisuuden.

”Uskomme, että juuri hukkamateriaalien vähäisyys tulee jatkossa inspiroimaan autoteollisuutta ottamaan 3D-tulostuksen omakseen”, sanoo Polymakerin johtaja Xiaofan Luo.

Tulostus on mahdollistanut senkin, että kun perinteisin menetelmin valmistetussa autossa on noin 2000 muoviosaa, tulostetussa ainoastaan 57. Tämä on iso ympäristöplussa.

LSEV-prototyyppiauto pystyy ajamaan yhdellä latauksella 150 kilometriä, sen huippunopeus on 70 km/h, joten kyseessä on näppärä kaupunkikulkupeli. Painoa sillä on vain 450 kiloa eli vain puolet esimerkiksi Smart ForTwon painosta.

Autoa esitellään Pekingin autonäyttelyssä huhtikuussa. XEV kertoo ensitavoitteekseen valmistaa vuodessa 500 autoa yhdellä tuotantolinjalla. Kun se tulee myyntiin todennäköisesti Kiinassa 2019 loppupuolella, hinta tulee olemaan euroissa noin 8000.

Julkaistu: 21.3.2018