Apu

Voiko ruokavaliolla olla merkitystä lisääntyneeseen valkovuotoon ja pitääkö olla huolissaan?

Katja Murtoniemi

Synnytysten- ja naistentautien erikoislääkäri, lääketieteen lisensiaatti

KuvatFotolia

Kysymys:

Olen ollut flunssainen ja huomaan, että myös valkovuotoni on lisääntynyt. Kirvelyä eikä mitään muitakaan oireita ei esiinny vaan kiusallinen valkovuoto. Voiko esimerkiksi ruokavaliolla olla merkitystä lisääntyneeseen valkovuotoon ja pitääkö olla huolissaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hieman kohdennetumman vastauksen voisin antaa, jos tietäisin, minkä ikäinen olet, onko sinulla kroonisia sairauksia ja käytössä hormoni- tai muuta lääkitystä. Valkovuodon määrä nimittäin vaihtelee esimerkiksi kuukautiskierron ja iän mukaan.

Äkillinen valkovuodon lisääntyminen voi viitata emätintulehdukseen. Paljaalla silmällä tulehdusta ei voi erottaa tavallisimmasta lisääntyneen valkovuodon syystä – sytolyysistä eli solujen hajoamisesta.

Valkovuodon hajun ja värin muutos lisäävät infektion todennäköisyyttä, ja tietenkin muut oireet, kuten kutina ja kirvely. Mutta niitähän sinulla ei ollut.

Valkovuotoa voidaan tutkia ja selvittää, onko kysymyksessä bakteeri- tai sieni-infektio. Sukupuolitaudin mahdollisuus lisääntyneen valkovuodon aiheuttajana on myös syytä poissulkea. Vaihdevuosien jälkeen ilmenevän rusehtavan tai verisen vuodon ilmaantuminen vaatii aina lääkärin arvion. 

Emättimen bakteeri-infektio voidaan hoitaa tarvittaessa antibioottivalmisteilla, joko emättimeen annostellen tai suun kautta otettavin tabletein. Hiivainfektion hoitoon saa nykyisin itsehoitolääkkeitä apteekista.

Emätintulehduksen ilmaantumiseen vaikuttaa se, millainen mikrobiympäristö eli mikrobiomi emättimessä on.

Kysyit, voitko vaikkapa ruokavaliolla vaikuttaa valkovuodon määrään. Se ainakin tiedetään, että monet tekijät vaikuttavat emättimen mikrobiomiin.

Runsaasti sokeria ja rasvaa sisältävä ruokavalio muokkaa emättimen mikrobiomia emätintulehdusta suosivaan suuntaan, kun taas runsaasti vitamiineja (A, C, D ja E) ja kivennäisaineita sisältävä ruokavalio muuttaa mikrobiomia emättimen hyvinvoinnin kannalta parempaan suuntaan.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos ruokavalio on koko ajan epäterveellinen, emätintulehduksen riski kasvaa.

Emättimen mikrobiomiin, ja sitä kautta tulehdusalttiuteen, vaikuttavat myös esimerkiksi naisen etninen alkuperä, antibioottikuurit, stressi, tamponien käyttö ja raskaus. Raskauden aikana lisääntynyttä valkovuotoa voi esiintyä myös ilman infektiota.

Yleisesti ottaen hygieniasta huolehtiminen on tärkeää, mutta esimerkiksi ulkosynnyttymien pesua saippualla tulisi välttää. Pelkkä vesi riittää ja limakalvoja/ihoa voi hoitaa perusvoiteella tai lisäaineettomalla öljyllä.

Joskus sytolyysistä aiheutuvaa lisääntynyttä valkovuotoa voidaan hoitaa tilapäisellä paikallisestrogeenihoidolla.

Myös vaihdevuosien jälkeen paikallisestrogeenista on apua emättimen limakalvojen hoitamisessa. Hyödyllistä voi olla myös emättimen pH:n ja bakteerikannan ”normalisoiminen” maitohappobakteerivalmisteen avulla. Näitä valmisteita saa ilman reseptiä kaikista apteekeista.

Eli huolissaan ei tarvitse olla tällaisen oireen vuoksi, mutta jos valkovuoto jatkuu aiempaa runsaampana eikä kysymyksessä ole mikään ”kausivaihtelu” vuodon määrässä, varaa aika lääkärin arvioon, niin lisääntyneen valkovuodon syy selviää, ja oireeseen löytyy tarvittaessa oikea hoito.

Julkaistu: 15.3.2020

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.