
Kysymys:
Sokeritauti pukkasi päälle. Arvasin sen kyllä, koska myös isälläni oli vanhemman iän tauti, painoni laski vuodessa kymmenen kiloa ja näkö alkoi heittää. Laittoivat insuliinin päälle. Pitääkö sitä nyt pistää loppuikä?
Vastaus:
Ei välttämättä, töksäytän heti tähän alkuun, mutta perustelen. Sokeritautia eli diabetesta piisaa useampaa laatua kuten sävellajejakin.
Kun opiskelin Meilahden sairaalassa 1970-luvulla, puhuttiin käytännössä vain nuoruus- ja aikuistyypin taudista.
Ensimmäisessä tarvittiin insuliinia, mutta jälkimmäisessä ei välttämättä. Silloin ajateltiin, että aikuistyypin sokeritauti oli helppo ja vasemmalla kädellä hoidettava. Ei ymmärretty sen valtimotautiluonnetta.
Tyypin 1 diabetes on autoimmunisairaus
Tyypin 1 diabetes on autoimmuunisairaus, jossa elimistö tuottaa vasta-aineita haiman insuliinia erittäviä saarekkeita kohtaan. Tämä johtaa yleensä nopeahkosti insuliinin puutokseen. Prosessi tapahtuu yleensä lapsuudessa tai nuoruudessa, mutta on mahdollinen vanhempanakin. Tällöin kyseessä on LADA eli Latent Autoimmune Diabetes in Adults, latentti autoimmuunidiabetes aikuisilla.
Tyypin 2 diabetes liittyy metaboliseen oireyhtymään
Tyypin 2 diabetesta on useaa geneettistä tyyppiä, mutta valtaosa siitä pohjautuu metaboliseen oireyhtymään (MBO), jolle on tyypillistä keskivartalolihavuus. Sillä on vahva perinnöllinen tausta.
Haiman insuliinin eritys vähenee hitaasti vuosien ja vuosikymmenien aikana, mutta siihen voi vaikuttaa pitämällä verensokerin kurissa.
Pitkään kestäneessä kakkostyypin taudissa insuliini voi loppua, mutta ykköstyypin taudiksi se ei muutu. Verensokeri nousee, koska haima ei eritä insuliinia hiilihydraattiaterian jälkeen nopeasti vaan viiveellä, maksa tuppaa tuottamaan liikaa sokeria erityisesti yöllä eikä insuliini ei tehoa kunnollisesti kudoksissa, mitä kutsutaan insuliiniresistenssiksi.
Liikunnan väheneminen ja lihominen osa ongelmaa
Arkiliikkumisen väheneminen ja väestön lihominen lisäävät metabolista oireyhtymää ja tyypin 2 sokeritautia sekä raskausdiabetesta huimaa vauhtia. Raskauden viimeisellä kolmanneksella insuliiniresistenssi lisääntyy fysiologisista syistä. Jos naisella on diabetekseen altistava perimä ja ylipainoa ennen raskautta, hänellä on riski sairastua raskausdiabetekseen.
Raskausdiabetes todetaan 12 tunnin paaston jälkeen tehdyssä sokerirasituskokeessa raskausviikoilla 24–28, korkeassa riskissä jo aiemmin, jos yksikin arvo on poikkeava. Vuonna 2019 se todettiin 20,6 prosentilla synnyttäjistä, ja se yleistyy edelleen. Vuonna 2020 kaikista synnyttäjistä oli ennen raskauden alkua lihavia (painoindeksi eli BMI yli 30) 17,6 prosenttia. Raskausdiabetes tuplaantui kymmenessä vuodessa. Synnytyksen myötä insuliiniresistenssi helpottaa ja sokeriaineenvaihdunta korjaantuu, mutta näillä naisilla on suurentunut riski saada myöhemmin diabetes, joten seuranta on välttämätöntä.
Kohonnut verensokeri on riski
Sokeri on myrkkyä, jos sitä on veressä liikaa. Se alkaa tarttua valkuaisrakenteisiin muun muassa silmänpohjissa, munuaisissa ja hermokudoksessa ja vaurioittaa niitä ajan mittaan. Jos verensokeri on ollut reilusti koholla pitkään, myös haima myrkyttyy.
Sinulla on tyypin 2 sokeritaudin perimä, joten todennäköisimmin podet sitä. Satavarmasti tätä ei voi sanoa tutkimatta. Laihtuminen johtuu siitä, että olet menettänyt pitkään kaloreita sokerin mukana virtsaan. Näkö heittelee siksi, että sarveiskalvo turpoilee verensokerin vaihtelun mukana. Silmälaseja ei tule hankkia, ennen kuin sokerit on saatu kuntoon.
Sinulta tutkitaan haiman insuliinin eritys määrittämällä C-peptidi verestä. Kun insuliinia erittyy, esimolekyyli pilkkoutuu siten, että siitä muodostuu insuliini- ja C-peptidimolekyyli. Jälkimmäisen analysoiminen on helpompaa. Koe otetaan aamulla hiilihydraattiaterian jälkeen niin, että verensokeri on varmasti koholla.
Vaikka sinulla arvo olisi alentunut matalahkoon luokkaan 0,5–0,7, pidän silti todennäköisempänä, että podet tyypin 2 sokeritautia, mutta haima on myrkyttynyt. Sokerin alentamiseen voidaan käyttää tablettien lisäksi aluksi insuliinia, mutta sen käyttö tulee lopettaa sokeritasapainon korjaannuttua. Silloin voidaan määrittää C-peptidi uudestaan. Insuliinin käyttö puhtaassa tyypin 2 sokeritaudissa, jossa omaa insuliinia on reilusti jäljellä, on aineenvaihdunnalle haitallista.
Alkutestaukseen kuuluvat myös saarekesoluvasta-aineet, joiden ilmaantuminen puhuu tyypin 1 sokeritaudin puolesta. Luonnollisesti määritetään HbA1c eli pitkäsokeri, rasva-arvot ja U-albKrea. Jos sokeri on pitkään koholla, sitä tarttuu hemoglobiiniin, jolloin voidaan arvioida verensokeritaso parin kuukauden ajalta. Virtsakokeesta nähdään, onko munuaisiin tullut vaurioita. Kun tyypin 2 diabetes todetaan, silmänpohjissa ja munuaisissa saattaa olla jo muutoksia ja valtimoissa ahtaumia.
Terveet elämäntavat ovat keskiössä
Kertomasi perusteella myös tyypin 1 sokeritauti on mahdollinen. Silloin C-peptidi on häviävän pieni ja yleensä saarekesoluvasta-aineet ovat positiiviset. Siinä tapauksessa aloitetaan insuliinin monipistoshoito, joka on elinikäinen.
Jos kuitenkin veikkaukseni osuu oikeaan, sinulla on tyypin 2 sokeritauti. Toivon, että insuliinista päästään eroon, minkä jälkeen jatketaan tablettilääkityksellä. Hoidon kulmakivet ovat hyvä sokeritasapaino komplikaatioiden estämiseksi ja suositusten mukaiset rasva-arvot valtimotaudin ehkäisemiseksi ja hoitamiseksi. Jälkimmäiseenkin tarvitaan yleensä lääkkeitä, kuten myös verenpaineeseen.
Tyypin 2 sokeritauti ei ole siis pelkkää korkean sokerin hoitamista. Keskiössä ovat luonnollisesti myös terveet elämisen tavat. Valtimotauti pitää ehkäistä ja tarvittaessa hoitaa.
Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat
- Reijo Laatikainen, ravitsemus
- Pippa Laukka, hyvinvointi
- Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
- Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
- Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet
Kysy ja asiantuntijamme vastaavat
Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.