Elina Pimiä
Kysymys:
Verensokerini nousee päivän mittaan aika paljon. Mikä arvon pitäisi olla ja miten sellaisiin lukemiin pääsee? Minulle on kuulemma kehittymässä tyypin 2 diabetes.
Vastaus:
Aamulla ennen ensimmäistä ruokailua verensokeri on terveellä ihmisellä alle kuusi. Esidiabeteksesta on kyse, jos paastosokeri on kohonnut yli kuuden mutta ei ylitä diabeteksen diagnostista raja-arvoa seitsemän. Ruokailun yhteydessä verensokeri voi nousta lyhytaikaisesti korkeammallekin, mutta se laskee parissa tunnissa ruokailun jälkeen alle 7,8:n. Jos sokerinsieto on heikentynyt, verensokeritaso jää pidemmäksi aikaa aterian jälkeen tätä korkeammalle.
Aterian jälkeisiä arvoja voidaan tutkia tarkemmin tekemällä sokerirasituskoe laboratoriossa. Ennen sokerirasitusta paastotaan 12 tuntia eli yön yli. Aamulla mitataan verensokeri ensin paastona eli ennen ravinnon nauttimista ja sitten juodaan 75 grammaa sokeria veteen sekoitettuna.
Kahden tunnin kuluttua verensokeri mitataan uudelleen. Esidiabeteksesta on kyse, mikäli verensokeri jää aterian jälkeen korkeammalle kuin edellä mainittu 7,8 mutta ei nouse arvon 11 yli. Diabeteksen diagnostisena kriteerinä pidetään vähäoireisella henkilöllä kahdesti mitattua yli seitsemän paastoarvoa tai kahdessa eri sokerirasituskokeessa yli arvon 11 kohonnutta kahden tunnin verensokeritulosta.
Lisäksi diabetesdiagnoosin voi saada, mikäli punasolujen sokeroitumisen osuus eli hba1c-arvo on yli 48 millimoolia litrassa. Hba1c-arvo kuvastaa useamman edeltävän kuukauden verensokeritasoa, ja se nousee hitaammin kuin paastona mitatut verensokerit tai aterianjälkeiset sokerit.
Tyypin 2 diabeteksen tärkein hoito on painonhallinta ruokavaliomuutosten ja liikunnan avulla. Saat apua näihin muutoksiin terveyskeskuksesta, esimerkiksi terveydenhoitajalta. Kymmenen prosentin painonpudotus saattaa riittää normalisoimaan sokeriaineenvaihduntasi ilman lääkehoitoa.
Verensokeri haltuun
- Kysymykseen vastasi Elina Pimiä, Diabetesliiton asiantuntijaylilääkäri.
Hyvää elämää diabeteksesta huolimatta! Diabetesliitto yhdistää diabetesta sairastavat, heidän läheisensä ja diabeteksen hoidon ammattilaiset. Diabetesliitto on noin 50 000 jäsenen potilas- ja kansalaisjärjestö, johon kuuluu satakunta paikallista yhdistystä, kolme valtakunnallista yhdistystä ja neljä ammatillista yhdistystä.
Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat lukijoiden kysymyksiin
- Reijo Laatikainen, ravitsemus
- Pippa Laukka, hyvinvointi
- Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet
Kysy ja asiantuntijamme vastaavat
Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.