Apu

Minulta on leikattu napa- ja nivustyrät – Uskallanko enää miettiä raskautta? – Apu-klinikka vastaa

Julkaistu: 3.5.2021

Kysymys:

Olen hoikka perusterve 33-vuotias nainen. Minulta leikattiin tähystyksellä reilu vuosi sitten napa- ja nivus­tyrät. Ne tulivat toisen raskauden yhteydessä, mutta kului reilut kolme vuotta, ennen kuin ne kipeytyivät ja päädyttiin leikkaukseen. Tyrät verkotettiin. Tiedän, ettei raskauksia suositella leikkauksen jälkeen. Mitä voi pahimmassa tapauksessa tapahtua, jos tulee raskaaksi? Onko todennäköistä, että tyräleikkaus pitäisi uusia?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tyrä voi kehittyä vatsan alueelle paikkaan, jossa vatsanpeitteissä on luonnostaan heikko kohta tai leikkauksen jäljiltä heikompi alue. Lisäksi tyrälle altistavat ylipaino, raskas ruumiillinen työ ja ­raskaus. Iän myötä kudokset menettävät vahvuuttaan, ja osalla ihmisistä on perinnöllisesti heikommat tukikudokset, vaikkei itse tyrä olekaan suoranaisesti perinnöllinen.

Yleisimmät tyrätyypit ovat nivus- ja napatyrä. Napatyrä kehittyy napanuorasta jääneeseen aukkoon. Nivustyrässä heikompi kohta on vatsanpeitteissä, ja lisäksi vatsaontelon sisällön paine kohdistuu enemmän alaspäin. Oireena voi olla kivuton pehmeä patti, joka häviää makuuasennossa.

Toisaalta tyrä voi oireilla huomattavan paljon ja kipeytyä. Pahimmillaan se saattaa kureutua, mikä tarkoittaa suolenmutkan jumiutumista tyräporttiin. Tämä johtaa kudosten turpoamiseen, verenkierron estymiseen ja pahimmillaan kudoskuolioon. Kipeä, kureutunut tyrä on syy hakeutua päivystykseen. Se hoidetaan leikkauksella.

Pieni napatyrä voidaan hoitaa verkolla jopa paikallispuudutuksessa, mutta isommat tukiverkot asetetaan nukutuksessa avo- tai tähystysleikkauksessa. Myös nivustyrä voidaan hoitaa joko avo­leikkauksessa tai tähystyksessä. Pienemmillä tyrillä uusiutumisriski on yleensä pienempi.

Raskaus venyttää arpikudosta

Uuden raskauden myötä leikkausalueiden arpikudos joutuisi alttiiksi venytykselle ja vatsaontelon paineen kohoamiselle. Hyvä leikkaustulos saattaisi kärsiä. Jos uusi toimenpide jouduttaisiin tekemään, se olisi huomattavasti vaativampi, eikä lopputulos olisi välttämättä yhtä hyvä kuin alkuperäisessä. Riskinä on aina myös kiinnikkeiden syntyminen vatsa­onteloon, hermovauriot ja krooniset kiputilat sekä yleiset leikkauksiin liittyvät komplikaatioriskit.

Toisaalta elämässä tapahtuu kaikenlaisia suunnittelemattomiakin asioita, etkä varmasti olisi ensimmäinen nainen, joka olisi tullut raskaaksi tämäntyyppisen ­leikkauksen jälkeen. Välttämättä mitään edellä luetelluista harmeista ei tarvitse tapahtua. On kuitenkin hyvä olla tietoinen riskeistä ja punnita sitten, painaako toive raskaudesta enemmän kuin mahdolliset riskit.

Kysy terveydestä, Apu-klinikan asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiedeVoit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.