Apu

Sormen nivelrikko haittaa kaikkea käden toimintaa – Onko vaivaan mitään hoitoa? Apu-klinikka vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu: 19.4.2020

Kysymys:

Sormeeni on iskenyt nivelrikko. Nivel on turvoksissa, kipuilee kovasti ja on arka. Tämä alkaa haitata kaikkea toimintaa, jossa kättä tarvitaan. Onko mitään hoitoa, jolla vaivaa voisi helpottaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Nivelrikko eli artroosi on aluksi nivelruston sairaus, mutta koettelee lopulta kaikkia nivelen rakenteita. Tyypillisimmillään sitä esiintyy niissä nivelissä, jotka altistuvat kovimmalle rasitukselle: polvi, lonkka, ukkovarpaan tyvi sekä kaula-, rinta- ja lannerangan alimmat rakenteet.

Olkanivel ei kulu kovin herkästi, sillä siihen ei kohdistu elimistön painoa. Toki siihenkin vaikuttaa elämänmittainen rasitus, kuten keihäänheitto tai perinteinen metsurin työ. Kiertäjäkalvosimen vammat tai rispaantuminen muuttavat olkanivelen liikeoloja niin, että seurauksena voi olla nivelrikko.

Toinen vielä tyypillisempi vammoille altis nivel on polvi. Myös sairaudet, kuten reuma, voivat tuhota niveliä. Onneksi nykyinen tehokas reuman hoito on koitunut nivelten onneksi. Perimäkin vaikuttaa sairauteen.

Kansalliseksi klassikoksi ovat muodostuneet perinteisen karjatalouden aikoina maatalon emäntien sorminivelet. Ne joutuivat kohtuuttoman kovaan rasitukseen käsin lypsyssä sekä ankaran vetoisissa ja kosteissa navettaoloissa. Niinpä sormet sojottivat lopulta sinne tänne kuin huolimattoman halot liiterissä.

Sorminivelen kulumisprosessin alkuvaihe voi olla kokemasi tapaan kivulias. Nivel on arka ja turvonnut. Hoitoon soveltuvat paikalliset kipuvoiteet, kylmägeelit, tulehduskipulääkkeet ja tarvittaessa tilkkanen kortisonia pistoksena. Nivelen liikuttamista ei tule rajoittaa.

Poden äitini suvun perintönä nivelreumaa. Se alkoi klassisesti laitimmaisista jalkaterän pikkunivelistä, jotka ehtivät tuhoutua ennen kuin älysin käydä vastarintaan. Arvelin vain, että pitkän miehen koikkelehtiminen pitkin asfalttiteitä olisi vaivojeni aiheuttaja.

Jalat olivat todella kipeät ja kosketusarat vuosikausia, mutta en antanut sen jarruttaa juoksemista. Nyt parin viime vuoden aikana olen huomannut, että mikäs nyt on, kun jalat eivät olekaan enää arat sen paremmin juostessa kuin Ullan niitä hieroessa. Myöskään aluksi arka ukkovarpaan tyvinivel, joka on vääntynyt vaivaisenluuksi, ei vaivaa, kunhan löydän riittävän leveäkärkiset kengät. Miksi leikkauttaisin sen, kun hyvin tiedän, ettei operaatio aina onnistu?

Näin tulee käymään sormellesikin aikanaan. Kyllähän se turpoilee ja nivel paksunee, sen liikerata voi heiketä ja se voi alkaa poiketa muiden sormien suunnasta.

Niveliä kannattaa käyttää työssä ja harrastuksissa. Näin takaa useimmiten kohtuullisen toiminnallisen ja vähemmän kivuliaan lopputuloksen. Vielä pikkuniveliä ei kirurgisin menetelmin juuri korjailla.

Päivitetty 19.4. – Julkaistu 10.4.2020

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.