Terveys ja hyvinvointi
Kaaduin taannoin, ja nyt ristiselkä kipuilee – Pitäisikö tutkia lisää? Apu-klinikka vastaa

Kysymys:

Liukastuin mökillä muutama kuukausi sitten ja loukkasin pahiten oikean isovarpaani. Myöhemmin alkoi jalkapohjaa nipistellä. Otin särkylääkettä ja kävin lääkärissä. Nyt myös ristiselkää on alkanut vaivata. Onko aihetta jatkotutkimuksiin? Mistä johtuu, että nyt molempia jalanpohjia nipistelee paikoillaan ollessa, liikkuessa ja maatessa, oikeastaan aina?

Vastaus:

Vastaajaa kiinnostaa ikäsi ja minkälaisen spagaatin tai luomuvoltin sait yllättäen aikaiseksi. Vammamekanismin selvittäminen muodostuu aina keskeiseksi, ja iällä on väliä. Silloin kun kyseessä on seniorinainen ja etenkin jos selkävaivaan liittyy kaatuminen, pitää sulkea pois ruodon osteoporoottisen murtuman mahdollisuus. Tämä onnistuu useimmiten tavallisella röntgentutkimuksella, jossa keskitytään sivukuvaan. Selkäkivun jatkuessa kuvaus on syytä uusia parin viikon kuluttua. Luonnollisesti magneettikuvaus on luotettavin. Siinä näkyvät sellaisetkin murtumat, joita röntgen ei tavoita.

Jalkapohjien nipistely voi kertoa hermojen puristumisesta jollakin tasolla. Tämä saattaa tapahtua selkäytimen mitalla, siitä erkanevissa hermoissa tai aivan paikallisesti. Koska loukkasit varpaasi, oire samassa jalassa viittaisi vamman tekosiin. Nipistely on kuitenkin molemminpuolista, joten kyse lienee muusta. Jos koet vaivan hankalaksi, sitä voi tutkia ENMG:llä ja selkää magneetilla.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.