Apu

Seksin jälkeen iskee usein virtsatietulehdus – Auttaako karpalo tai estrogeenivoide? Apu-klinikka vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu: 5.12.2021

Kysymys:

Olemme eläkeläispariskunta. Harrastamme seksiä edelleen kohtuullisen säännöllisesti, mutta vaimoni saa virtsatietulehduksen hyvin usein pian yhdynnän jälkeen. Tämä tuo touhuun ikävän jälkivivahteen. Pystyykö tätä estämään jollain lääkkeellä? Tai auttaisiko puolukan tai karpalon syöminen, kuten olemme kuulleet? Vai olisiko estrogeenivoiteesta hyötyä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tämä oli mukava kysymys ja sisälsi samantien jo loistavat ratkaisuvaihtoehdotkin! Olette ymmärtäneet aivan oikein, että karpalovalmisteilla voisi olla suojaavaa vaikutusta ja myös paikallinen hormonihoito tekisi todennäköisesti hyvää.

Virtsatietulehdusten Käypä hoito -suositus ohjaa käyttämään ensisijaisesti näitä lääkkeettömiä estohoitoja tai paikallista estrogeeniä. Naisen anatomia on sellainen, että emättimeen ja virtsaputken suulle kulkeutuu seksin yhteydessä helposti intiimialueen ihon ja peräaukon alueen mikrobeja, jotka eivät näihin paikkoihin kuuluisi. Pienistä määristä ei ole haittaa, ja kun limakalvot ovat kunnossa, tulehduksia ei synny. Valkovuoto on emättimen luonnollinen keino puhdistaa itsensä. Kun tyhjentää rakon seksin jälkeen, saa huuhdeltua myös alueen limakalvot.

Karpalo ja puolukka sisältävät proantosyanidiiniyhdisteitä, jotka estävät suolistossa esiintyvien kolibakteerien tarttumista virtsateiden limakalvoille. Karpaloissa on lisäksi D-mannoosia, joka siirtyy suoraan verenkierrosta munuaisten kautta virtsaan. Rakossa se estää koli­bakteerien tarttumista limakalvojen seinämiin. Karpalon tehosta virtsatulehdusten estossa on siis tutkittua näyttöä.

Gynekologina suosittelen lämpimästi kaikille vaihdevuosia lähestyville ja ne jo ohittaneille naisille paikallista estrogeenivalmistetta. Kaikki eivät koe tähän tarvetta, ja myös se on ok. Kun munasarjojen toiminta hiipuu, emättimen ja virtsaputken limakalvot heikentyvät ja ohenevat estrogeenivajeen vuoksi. Tämä altistaa tulehduksille, haavaumille ja kivuille erityisesti seksielämässä. Elimistö ei totu hormonin puutokseen intiimialueen limakalvoilla – päinvastoin kuin muihin vaihdevuosiin liittyviin oireisiin, kuten kuumiin aaltoihin ja hikoiluun,

Vaivoja voi halutessaan hoitaa myös hormonittomilla valmisteilla, mutta parhaan avun saa paikallisesta estrogeenista säännöllisesti käytettynä. Usein ohje on käyttää näitä valmisteita muutamana iltana viikossa. Paikallista hormonihoitoa on saatavilla niin tabletteina, puikkoina, voiteena, ­geelinä kuin renkaanakin. Osa valmisteita vaatii lääkärin reseptin, ja osa on käsikauppavalmisteita. Yhteistä niille on hyvin pieni hormonipitoisuus ja turvallisuus. Verisuonissa hormonipitoisuus jää niin pieneksi, ettei sillä ole merkitystä muiden sairauksien tai esimerkiksi rintasyöpäriskin kannalta. Ainoastaan rintasyövän aktiivisessa hoitovaiheessa ­kyseisiä valmisteita ei suositella.

Varsin yleinen käytäntö myös on käyttää kapeakirjoista eli mietoa antibioottia kerta-annoksena suun kautta seksin jälkeen. Tämä konsti mainitaan myös Käypä hoito -suosituksessa. Vaihtoehtoisesti lääkäri voi laatia reseptin antibiootti­kuurista varalle, ja henkilö voi aloittaa lääkkeen omin päin oireiden iskiessä. Jos kärsii virtsatietulehduksesta kolmesti vuodessa tai useammin, kannattaa harkita estolääkityksen käyttämistä muutaman kuukauden ajan tulehduskierteen katkaisemiseksi. Tämä tarkoittaa mietoa antibioottia pienellä annoksella joka ilta.

Kannustan ottamaan lääkkeettömät konstit säännölliseen käyttöön. Jos niistä ei ole apua, kääntykää oman lääkärinne puoleen reseptivalmisteen saamiseksi!

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.