Terveys ja hyvinvointi
Voiko sinapille allerginen syödä tuotteita, joissa on ”saattaa sisältää sinappia” -merkintä? Apu-klinikka vastaa
Julkaistu 13.4.2023
Apu Terveys

Kysymys:

Olen allerginen sinapille. Voinko käyttää tuotteita, joissa lukee ”saattaa sisältää sinappia”? Entä voiko astmaa sairastava käyttää untuvatyynyjä tai -peittoja? Luonani käy usein yökylässä vieraita, joilla on astma.

Vastaus:

Saattaa sisältää -merkintä tarkoittaa, että tuotteeseen ei ole lisätty kyseistä ainetta, mutta samassa tuotantotilassa on käsitelty tätä ruoka-ainetta. Siksi on mahdollista, että tuote on kontaminoitunut. Kontaminaatio tarkoittaa, että ruokaan on joutunut pieniä määriä allergeenia, kun se on ollut kosketuksessa toisiin ruokiin tai valmistusvälineisiin.

Sinappi ja sinapinsiemen tulisi merkitä tuotteen ainesosa­luetteloon omalla nimellään aina, jos tuotteeseen on lisätty sinappia. Tuoteselosteessa tulee aina mainita myös se, että tuote saattaa sisältää sinappia.

”Saattaa sisältää sinappia” -merkinnällä varustettuja tuotteita tulee välttää, jos on saanut sinapista vakavan allergisen reaktion, anafylaksian. Jos sinappiallergia on lievä tai saat ristiallergian takia oireita sinapista, voit hyvin käyttää tuotteita, joissa on saattaa sisältää -merkintä. Lievässä allergiassa sinappia sisältäviä tuotteita voi käyttää oireiden sallimissa rajoissa.

Untuvatuotteet eivät enää ole lähtökohtaisesti kiellettyjä astmaa sairastavilta. Tärkeintä on selvittää, miten untuva on puhdistettu ja käsitelty. Vastuulliset untuvatuotteiden valmistajat avaavat tätä prosessia avoimesti esimerkiksi nettisivuillaan ja hakevat tuotteilleen vastuullisuudesta kertovia sertifikaatteja. Hyvin puhdistettu laadukas untuva ei aiheuta allergiaa tai pahenna astman hoito­tasapainoa.

Monesti untuvasta oireita saaneet ovat kokeilleet huonolaatuisesta untuvasta tehtyjä tuotteita. Tiedetään, että esimerkiksi halpatuotantomaissa untuvan käsittelyyn ja puhdistukseen käytetään kovia kemikaaleja, ja myös untuvan laatu voi olla huono. Käsittelyn jälkeen untuvaan voi jäädä epäpuhtauksia ja kemikaaleja, jotka voivat aiheuttaa oireita astmaa tai allergioita sairastavalle. Kun käyttää hyvälaatuisia tuotteita, myös astmaa sairastava voi nauttia untuvatuotteista.

Allergia-, iho- ja astmaliitto

Kysymykseen vastasi allergia-, iho- ja astma-asiantuntija, terveydenhoitaja (YAMK) Katariina Ijäs Allergia-, iho- ja astmaliitosta. Allergia-,iho- ja astmaliitto on valtakunnallinen kansanterveys- ja potilasjärjestö, jonka tehtävänä on parantaa allergisten, astmaatikkojen, eri ihotauteja sairastavien, vaikean palovamman kokeneiden ja heidän läheistensä elämänlaatua sekä edistää heidän yhteiskunnallisia oikeuksiaan.

Lue lisää: allergia.fi

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.