Apu

Kainalokipu ja rintakipu vaivannut pitkään – tutkimuksissa ei löytynyt syytä – voivatko kivut johtua syövästä? Apu-klinikka vastaa

KuvatAlamy / All Over Press
Julkaistu: 2.5.2022

Kysymys:

Minulla on ollut yli 1,5 vuotta ­kainalo- ja rintakipuja. Olen käynyt terveyskeskuslääkäreillä viisi kertaa. On otettu mammografia sekä rintojen sekä kainaloiden ultraääni. Viimeksi lääkäri määräsi hevosvoidetta ja kylmä-lämpöpusseja kainaloihin. Voisiko olla imu­solmukesyövän sijaan jokin muu syöpä, joka selittäisi jokapäiväiset hankalat kivut? Kipu on vähäisintä, kun en pidä rintaliivejä, mutta silloinkin sitä on.

Näytä vastaus

Vastaus:

Puolentoista vuoden kipu tuskin liittyy syöpään. Kyllä tauti yleensä siinä ajassa jo näyttäisi tapansa. Hyvin ovat terveyskeskuskollegat Sinua tutkineet, sillä pahimmat on suljettu pois. Rohkenen uskoa, että pärekoppakin, siis rintakehä, on kuvattu röntgensäteiden varaisesti. Joskus rintaontelo kätkee sisäänsä hitaasti laajenevia kasvaimia, kuten harvinaisen tymooman, joka on kateenkorvan yleensä hyvänlaatuinen kasvain.

Vaivan alkulähde piilee todennäköisimmin tukirangassa, mihin viittaa se, että kipu helpottaa, kun rintakehää ei köytä rintaliiveillä. Rintarangan hermoja ­painavat muutokset, yleensä kulumat tai välilevytyrät, aiheuttavat säteilykipua kuvaamillesi alueille.

Pelkäämään ei kannata nykyään jäädä. Rintakehän tietokonekuvaus ja rinta­rangan magneettitutkimus selvittäisivät tilanteen, jos niin haluat.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.