Apu

Pääseekö rumista rasvaluomista eroon muutoin kuin leikkaamalla ne pois? Apu-klinikka vastaa

KuvatGetty Images
Julkaistu 16.1.2023

Kysymys:

Minulla on kasvoissani ja kaulallani rumia rasvaluomia. Lääkäri ei kuitenkaan suositellut niiden poistamista leikkaamalla. Onko muita keinoja päästä niistä eroon? Voiko niiden syntymistä estää?

Näytä vastaus

Vastaus:

Rasvaluomea tuskin voi hyvällä tahdollakaan kutsua rakkaaksi lapseksi, vaikka sillä monta kutsumanimeä onkin. Rasvaluomien nimityksistä tulevat väkisinkin mieleen Grimmin satujen koukkunokkaiset pahat noidat – vai miltä kuulostavat rasvasyylä ja vanhuuden syylä? Rasvaluomi tunnetaan myös nimillä ikäluomi, keratosis seborrhoica, seborrooinen keratoosi, verruca seborrhoica sekä verruca senilis.

Rasvasyylä on hyvin yleinen ihon pintaosien kasvain. Taipumus saada iholleen rasvaluomia on perinnöllinen, mutta niitä on käytännöllisesti katsoen kaikilla yli 75-vuotiailla: esiintyvyys ja lukumäärä kasvavat iän myötä. Alttius rasvaluomiin periytyy vanhemmilta, eikä taipumukseen voi itse vaikuttaa elintavoilla. Rasvaluomet käyttäytyvät kuin keksi. Mitä suurempi rasvaluomi, sen helpommin se muuttuu murenevaksi. Kun keksin laittaa uuniin, se tummuu. Samoin käy rasva­luomelle, kun se ollut pitkään iholla.

Rasvaluomet voivat toisinaan olla aivan pikimustia ja tuoda mieleen melanooman. Silloin niitä on syytä tutkia tarkemmin lääkärin vastaanotolla esimerkiksi dermatoskoopilla eli ihotähystimellä, jonka avulla nähdään ihon pintakerrosta syvemmälle. Rasvaluomet ovat aina hyvänlaatuisia, eikä niillä ole taipumusta muuttua pahanlaatuisiksi. Rasvaluomet saattavat kutista ja houkutella raapimaan, jolloin ne voivat ärtyä ja tulehtua. Jos päänahassa on isoja rasvaluomia, hiukset saattavat kasvaa luomikohdissa tavallista harvempina. Useimmiten rasvaluomet ovat kuitenkin enimmäkseen esteettinen haitta, eikä niistä ole vaaraa ihmiskeholle. Koska rasvaluomet ovat vahvasti perinnöllinen ominaisuus, niitä tulee, jos on tullakseen. Niiden syntyä ei voi estää.

Rasvaluomien poistoa voidaan harkita, mikäli luomista on haittaa tai halutaan varmistua, ettei kyseessä ole muu ihomuutos. Useimmiten rasvaluomien poisto on helppo ja vaivaton toimenpide, jossa lääkäri puuduttaa isommat luomet ja poistaa kaikki rasvaluomet tietyltä alueelta rengasveitsellä, laserilla tai jäädyttämällä. Jos rasvaluomia on hyvin paljon, ensimmäisellä kerralla ne voidaan poistaa esimerkiksi vartalon etupuolelta ja toisella kerralla selästä. Monesti rengasveitsitoimenpide on paras tapa rasvaluomien poistoon, sillä se antaa hyvän esteettisen lopputuloksen.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.