Apu

Voinko käyttää pellavansiemenöljyä vaikka minulla on on Plavix-lääkitys – Apu-klinikka vastaa

Julkaistu: 10.12.2020

Kysymys:

Voinko käyttää Elixi Pellavansiemenöljyä (omega-3 60 % + omega-6 ja omega-9) 1–2 ruokalusikallista päivässä? Minulla on Plavix-lääkitys.
Näytä vastaus

Vastaus:

Valittavasti taustatietosi ovat liian vähäiset kannanoton tekemiseksi. Plavix kuuluu verta ohentavien reseptilääkkeiden ryhmään. Se määrätään yleensä vakavien sairauksien, kuten sydän- ja aivoinfarktien, ehkäisemiseksi. Siksi on ehdottoman tärkeää kysyä mielipidettä sairautta hoitavalta lääkäriltä, joka on lääkehoidon asiantuntija.
Omega-3-rasvahappoja sisältäviä tuotteita, kuten pellavaöljyä tai kalaöljyä, ja veren ohenemista koskeva tutkimuskirjallisuus on jossain määrin ristiriitaista. Yleinen ajatus on, että kaikki omega-3-rasvahapot tekevät verestä juoksevampaa eli lisäävät siten verenvuotoriskiä.
Löysin kuitenkin tietokannoista useamman kliinisen tutkimuksen, joiden mukaan pellavaöljyä tai muita omega-3-rasvahappoja sisältäviä valmisteita ei tarvitsisi vältellä verenohennuslääkkeiden kanssa.
Toisaalta löytyy myös useita yksittäisiä potilaskuvauksia, joissa pellavaöljyn käyttö on johtanut lisääntyneeseen alttiuteen saada isoja ihon alaisia verenpurkaumia eli mustelmia.

Varovaisuutta omega-3-valmisteiden kanssa

Kaikki omega-3-rasvahappoja sisältävät valmisteet pyydetään yleensä lopettamaan kaksi viikkoa ennen leikkausta mahdollisen vuotoriskin vuoksi. Olen kuullut useiden kirurgien kokemuksista, että omega-3-valmisteita käyttävät potilaat vuotavat leikkaustilanteessa tavallista enemmän. Aiheesta on siis äärimmäisen vaikea sanoa mitään varmaa.
Kehottaisin mieluummin ylivarovaisuuteen kuin rohkeuteen, etenkin kun viime aikoina useat suuret satunnaistetut tutkimukset eivät ole osoittaneet merkittäviä sydän- ja verisuonihyötyjä omega-3-pillerien käyttäjillä.
Hoitopäätös riippuu myös paljon siitä, miten itse kunkin veri hyytyy. Tähän asiaan on lääkäri varmasti oikea henkilö ottamaan kantaa: hänellä on tiedossa sairaushistoriasi, laboratoriokokeiden tulokset, muut lääkitykset ja kokonaisruokavalio.

Näin saat omega-3-rasvahappoja ravinnostasi

Yleisesti ottaen omega-3-rasvahappojen riittävästä saannista voi varmistua käyttämällä rypsiöljyä, margariinia ja saksanpähkinöitä sekä rasvaista kalaa pari kertaa viikossa.
Esimerkiksi kaksi annosta lohikeittoa viikossa, margariinia leivän päällä päivittäin, rypsiöljyä ruoanlaitossa ja 2–3 saksanpähkinää päivässä takaavat erinomaisen omega-3-rasvahappojen saannin ilmaan mitään erityisiä lisiä.
Omega-3-rasvahapot ovat tärkeitä, mutta mielestäni niiden merkitystä on monesti yliarvoitu. Toisaalta joissain piireissä huonon maineen aiheetta saaneet omega-6-rasvahapot edistävät laajasti terveyttä.
Niitäkin saadaan muun muassa saksanpähkinöistä, rypsiöljystä ja margariinista. Omega-9-rasvahapot eivät ole ihmiselle välttämättömiä, mutta niistä saattaa olla hieman hyötyä joidenkin ihosairauksien hoidossa.
Ihminen kykenee valmistamaan omega-9-rasvahappoja steariinihaposta, joka on tyydyttyneisiin rasvoihin kuuluva rasvahappo. ●

Kysy terveydestä, avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.