Minulla on alkanut tuntua palan tunnetta kurkussa. Aamuaterian jälkeen tuntemusta ei tule, mutta pääruoan jälkeen se tuntuu. Myös röyhtäyksiä tulee paljon. Mistähän tässä on kyse?

Palan tunne kurkussa on hyvin yleinen vaiva, johon liittyy usein huolta sen aiheuttajasta. Jos palan tunne ilmaantuu etenkin pääruoan mutta ei aamiaisen jälkeen, tämä viittaa siihen, että oire liittyy syömisen määrään tai aterian koostumukseen. Pääruoka on usein raskaampi ja suurempi kuin aamiainen, mikä lisää vatsan painetta ja voi pahentaa mahansisällön nousua ruokatorveen. Aamupala on usein kevyempi, minkä vuoksi oire ei silloin vaivaa. Tämä tukee ajatusta, että oire liittyy ruoansulatuskanavan toimintaan, esimerkiksi refluksioireeseen.
Palan tunnetta kurkussa kutsutaan lääketieteellisesti nimellä globus, mutta sen taustalla voi olla useita eri mekanismeja. Todennäköisimpiä on refluksitauti, jossa mahansisältöä pääsee takaisin ruokatorveen. Se ei aina aiheuta voimakasta närästystä. Joskus ainoina oireina voivat olla röyhtäilyt, painontunne rintalastan takana tai juuri palan tunne.
Refluksin taustalla voi olla ruokatorven alasulkijan heikentyminen, jolloin mahalaukun happamia tai ilmavia kaasuja ja jopa mahansisältöä nousee ylöspäin. Runsas ja etenkin rasvainen tai nopeasti nautittu ateria lisää mahalaukun painetta ja altistaa refluksille.
American Journal of Gastroenterology -lehdessä vuonna 2023 julkaistu tutkimus vahvisti, että niin sanottu ”silent reflux” eli hiljainen refluksi voi ilmetä nimenomaan palan tunteena ilman närästystä. Tutkimuksessa havaittiin, että ruokavalio ja syömistavat vaikuttivat oireiden määrään merkittävästi. Erityisesti rasvainen ja happamia juomia sisältävä ruokavalio lisäsi oireita.
Mitä voit tehdä itse? Syö hitaasti ja vältä suuria aterioita ja syömistä juuri ennen nukkumaanmenoa sekä kofeiinia, suklaata ja rasvaisia ruokia, jos huomaat niiden pahentavan oireita. Jos oireita esiintyy myös yöllä, nosta vuoteen pääpuolta hieman.
Jos oire jatkuu useita viikkoja tai pahenee, suosittelen käymään lääkärin vastaanotolla. Tarvittaessa tehdään tähystys tai pH-mittaus, jolla voidaan arvioida ruokatorven tilannetta tarkemmin. Myös lääkekokeilu esimerkiksi happosalpaajalla voi tulla kyseeseen oireiden lievittämiseksi ja diagnoosin varmentamiseksi.
Toivottavasti saat pian helpotuksen tuntemukseesi. Omaa kehoa kannattaa kuunnella, mutta turhaan ei tarvitse jäädä murehtimaan.
Kysy terveydestä, avun asiantuntijat vastaavat
- Reijo Laatikainen, ravitsemus
- Pippa Laukka, yleislääketiede, terveys ja hyvinvointi.
- Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
- Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse Apu-klinikka, Apu, 00081 A-lehdet.