Apu

Onko pallukka nilkassa vaarallinen? Apu-klinikka vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu: 24.7.2021

Kysymys:

Kehräsluuhuni on ilmaantunut pehmeä luun keskikohdasta varpaisiin päin kasvava 4 x 6 cm:n pallukka, joka ulottuu pian jalkapöytään asti. Se ei ole kipeä, mutta kengän reunat painavat. Ei näy pisto- tai pääkohtaa. Ei ole kipua, eikä muuta vaivaa, mutta ajatteluttaa, kasvaako tuo vielä. Ei kai se ole vaarallinen? Mitä sille voisi tehdä, ja haittaako hierominen? Olen 70-vuotias hieman ylipainoinen (BMI alle 30) nainen. Minulla on verenpainelääkitys ja tekopolvet. Harrastan lähes päivittäin liikuntaa: pyöräilyä, kävelyä, voimistelua, puutarhatöitä ja talvella hiihtämistä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kehrääjä, kehrääjä kehrää se vain”, riimittää J. Karjalainen. Kehrääjä tuottaa kierteistä kerrattua lankaa tekstiilikuiduista, ja kissaeläimet kehräävät syystä tai toisesta. Kehräsluilla ymmärrämme sääri- ja pohjeluun alapään kyhmyjä.

Kehräsluut ovat tulilinjalla nilkan nyrjähdyksissä. Tyypillisesti jalkaterä vääntyy sisäänpäin, jolloin ulkokehräsluuhun kiinnittyvät nivelsiteet venyttyvät.

Jos oikein huonosti käy, ne repeytyvät, ja samassa yhteydessä kehräsluu voi murtua. Pahimmillaan myös sisäkehräs ja sääriluun takakolmio murtuvat. Nivelhaarukan nivelsiteet saattavat revetä. Anatomia pitää palauttaa leikkauksella mahdollisimman hyväksi, ettei vammasta koidu ikäviä jälkiseurauksia, kuten vaikkapa nilkkanivelen kulumista.

Jos nilkkaniveleen kertyy nestettä, sen havaitsee parhaiten sisäkehräsluun alapuolen pullottamisena. Siihen liittyy usein punoitusta etenkin kihdissä, joka yleistyy koko ajan ja esiintyy yhä useammin nilkkanivelessä. Toki pelkkä raju äkillinen rasitus saattaa laittaa nivelkalvon erittämään öljymäistä eritettä, kuten myös nivelkuluma, autoimmuuninivelreuma tai epäspesifi artriitti. Nilkka on tyyppipaikka sarkoidoosin tai Pogostan taudin aiheuttamalle tulehdukselle.

Kehräsluuhusi on kasvanut iso kivuton pehmeä pallukka. Mahdollisuuksia on muutamia, kuten soittajalla sävellajin valinnassa. Nivelen läheisyyteen voi muodostua ganglio. Kun sen puhkaisee neulalla, sen sisältä voi lypsää väritöntä hyytelöä, jota kutsun alatoopiksi. Diagnoosi selviää helposti. Joskus harvoin voidaan joutua leikkaukseen, mutta yleensä selvitään tyhjennyksillä.

Reumakyhmy tuntuu käteen kuin puristelisi pussia, jossa on keittämätöntä riisiä. Se voi liittyä nivelreumaan ja sen metotreksaattihoitoon, mutta välttämättä reumaa ei tarvitse olla. Kuvaamasi paikka ei ole reumakyhmylle tyy­pillinen.

Limapusseja riittää nivelten läheisyydessä voitelemaan jänteitä ja niiden luuliitoksia. Nilkka ei ole ainakaan noin mittavan limapussireaktion tyyppipaikka. Lisäksi on mahdollista, että nilkankin seudussa saattaa esiintyä erilaisia kystia, lipoomia (rasvapatti) ja jopa ateroomia (talipatteja), vaikka en heti kättelyssä niitä epäilisikään. Yleisimmin nilkan alueen pehmeät laajemmat ”pallukat” liittyvät krooniseen jalkaturvotukseen.

Hyvänlaatuinen kuvaamasi pallukan täytyy olla. Näkemättä sen laatua voi vain arvailla. Itse tsuumaisin sitä ultraäänellä, joka on ainakin omalla työpaikallani terveys­keskuslääkäreiden käytettävissä. Tunnusteleminen ja tarvittaessa punktio antavat lisäinformaatiota. Haittaa aiheuttavassa tapauksessa puukkoon tarttuminen saattaa poistaa vaivan tai ainakin antaa osviittaa kyhmyn luonteesta. Liian herkästi harmittomalta vaikuttavaa muodostumaa ei kannata haulikolla ampua. Keskussairaalassamme vaikutti nyt jo edesmennyt taitava gynekologi, joka oli ehtinyt hoitaa monta vaivaa leikkauksella muiden vasta miettiessä, mitä tulisi tehdä. Hän saikin lempinimen ”Pika­puukkolampinen”.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.