Apu

Nivelrikko kipuilee, mutta mieheni on tyypillinen jääräpää, joka ei suostu lääkäriin – Mistä apua? Apu-klinikka vastaa

KuvatAll Over Press AOP
Julkaistu: 7.12.2021

Kysymys:

68-vuotias eläkeläismieheni kärsii nivelrikosta, jota on ainakin ­nilkoissa, polvissa ja lonkissa. Toinen olkapää putosi paikoiltaan liukastumishaaverissa muutama vuosi sitten, ja sekin oireilee. Joskus yläselkä menee jumiin, jolloin myös ristiselkä kipeytyy. Jos mieheni kantaa kauppakassia, sormet turpoavat. Turvotus saattaa levitä lähes kyynärpäähän asti. Sitä esiintyy myös ilman edeltävää rasitusta. Nukkuminen on katkonaista, koska kivut pakottavat asennon vaihdoksiin. Lääkityksenä hän on käyttänyt Ibumaxia harvakseltaan. Mieheni on sinnikästä sorttia ja kävelee kivuista huolimatta päivittäin vähintään kymmenen kilometriä. Hän on myös tyypillinen jääräpää, joka ei suostu lääkäriin. Minkä alan asiantuntijalle kannattaisi yksityispuolella hakeutua ja minkälaista hoitoa siellä saisi? Kukonhelttauutteesta tai Synvisc-­pistoksista voisi ­kuulemma olla hyötyä. Fysioterapeutin ohjaus olisi tarpeen, koska runsaskaan kävely ei korvaa lihaskuntoharjoittelua.

Näytä vastaus

Vastaus:

Jotain tuttua on miehessäsi eikä vain siksi, että hän on itseäni vuotta vanhempi. Nivelten kanssa kehittyy ­vähitellen kokemusasiantuntijaksi tämän terveyskeskuslääkärin toimen ohella.

Sinnikkyys todentuu erinomaiseksi ominaisuudeksi – eihän muuten täällä pohjan perillä selviydyttäisi. Erityisen tarpeen se on rispaantuvien nivelten tapauksessa. Siinä jos missä liike on todellista lääkettä.

Peninkulman patikoinnit päivittäin ovat jo kelpo suoritus. Tosin saattaisi hieman vähempikin riittää, jos nivelet kuumenevat liikaa.

Nivelrikko ja toimintakyky

Kysymyksestäsi ei käy selville, miten ja missä laajuudessa ukkosi menopelit on tarkastettu. En todellakaan epäile, etteikö hänellä ole nivelrikkoa, mutta tarkempi nivelien kartoittaminen kuuluu toimenkuvaani.

Kuvat, edes magneettisellaiset, eivät kuitenkaan ole autuaaksi tekeviä, sillä ne korreloivat melko huonosti potilaan oireisiin. Minua kiinnostavat enemmän suoritus- ja toimintakyky sekä ­elämää ankeuttavat vaivat, joita voisi mahdollisesti lievittää.

Tarvitaan siis esitiedot ja lääkärin aistien­­varaiset tutkimukset. Näistähän diagnoosin tekeminen lähtee. Syntynyttä vaikutelmaa täydennetään tarpeenvaraisesti laboratoriotutkimuksilla ja kuvantamisella.

Nivelrikko vai nivelreuma?

Silmiini tökkää kysymyksessäsi kaksi yksityiskohtaa: turvotukset ja yölliset kivut. Toki näitä ilmenee satunnaisesti nivelkulumissakin lähinnä rasituksen yhteydessä, mutta etenkin reuma­taudeissa, kuten nivel- ja selkärankareumassa.

Nivelreuman diag­nosointi on helpottunut huomattavasti: jos ­potilaalla ei esiinny sitruliinivasta-­aineita, hänellä ei käytännössä ole erosoivaa autoimmuuninivelreumaa.

Selkärankareuman etsimisessä auttavat magneettikuvat, jos ne napataan selästä ja etenkin SI-nivelistä (lonkka-ristiluunivelet).

Julkinen terveydenhuolto yksityisen vaihtoehtona

Lukijoilta ei ole voinut jäädä huomaamatta, että olen perus- ja julkisen terveydenhuollon vankkumaton kannattaja ja kehittäjä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etten arvostaisi myös yksityistä toimijaa: kaikkia tarvitaan. Miten selviäisimme ilman yksityisiä silmälääkäreitä ja gynekologeja? Kritiikkini kärki on suunnattu yksityisessä järjestelmässä joskus ilmeneviin varjopuoliin.

Tutkimuksia ja hoitoja tulee antaa samojen lääketieteen periaatteiden mukaan palveluntarjoajasta ja potilaan lompakon paksuudesta riippumatta. Kiusallisinta on lääketieteen ulkopuolisten menetelmien käyttö. Se on toki harvinaista, mutta nakertaa lääketieteellisen tutkimuksen ja hoidon mainetta.

Tietenkin saatte käyttää yksityislääkäriä! Parhaiten tehtävään soveltuu tässä tapauksessa reumatautien erikoislääkäri, reumatologi. Kannaltanne ensisijaista ja myös kustannuksia säästävää olisi hakeutua ensin omalle terveyskeskuslääkärille, joka kykenee suorittamaan kaikki kertomani tutkimukset. Jos vielä sen jälkeen teille jäisi epätietoisuutta, voisitte pyytää tutkimustulokset mukaanne (tosin näkyväthän ne Kannassakin) ja hakeutua yksityislääkärille.

Nivelrikko ja fysioterapia

Itsekin olen jäärä, sillä juoksun ystävänä taivun huonosti kuntosaliharjoitteisiin. Kyllä pitäisi, olet siinä aivan oikeassa.

Mainitsemastasi hyaluronihappopistoksesta saattaa saada lievitystä polvikuluman oireisiin, mutta sen ja glukosamiinin ­merkitys nivelrikon elämänkaaren kokonaisuudessa on vähäinen. Jonkinlaista apua voi olla saatavissa etenkin vaivan alkuvaiheessa. Yksilötason kokemukset eivät ole väestötasolle yleistettävissä.

Fysioterapialle ja osaavalle manuaaliselle terapialle peukutan.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.