
Kysymys:
Olen astmaatikko ja muuttanut vastikään uuteen asuntoon. Naapurini tupakoi sisällä, ja savu kulkeutuu asuntooni. Tupakan haju aiheuttaa minulle astmaoireita. Miten pitäisi toimia? Entä mitä rokotuksia astmaa sairastaville suositellaan?
Vastaus:
Tupakointi aiheuttaa terveysongelmia kaikille, mutta hengityselinsairaat ovat erityisen alttiita tupakoinnin ja passiivisen tupakoinnin haitoille. Passiivinen tupakointi ärsyttää hengitysteitä sekä lisää limaneritystä ja allergista oireilua. Altistuminen tupakansavulle voi pahentaa astman oireita ja lisätä astmakohtauksen riskiä.
Tupakkalain perusteella tupakointi on kielletty taloyhtiöiden yhteisissä ja yleisissä sisätiloissa, kuten rappukäytävissä, pesutuvissa, kerhohuoneissa ja yhteisissä saunatiloissa. Tupakkalaki on antanut vuoden 2017 alusta alkaen taloyhtiöille mahdollisuuden hakea kunnan terveysviranomaiselta tupakointikieltoa huoneistojen parvekkeille, huoneistojen käytössä oleville pihoille ja sisälle huoneistoihin, mikäli savua voi kulkeutua muutoin kuin poikkeustapauksissa muiden asukkaiden parvekkeille, pihoille tai huoneistoihin.
Kannattaakin ensimmäiseksi selvittää, mitä taloyhtiössä on jo sovittu tupakoinnista. Asiaa voi tiedustella esimerkiksi taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalta tai isännöitsijältä. Myös tupakoivan naapurin kanssa kannattaa keskustella asiasta, sillä hän ei välttämättä edes tiedä, että tupakansavu kulkeutuu muihinkin asuntoihin.
Kannattaa myös tiedustella isännöitsijältä, onko mahdollista ehkäistä savun kulkeutumista asunnosta toiseen rakenteiden korjaamisella tai muuttamisella. Jos tilanteeseen ei saada ratkaisua yhteisymmärryksessä kaikkien osapuolien kesken, taloyhtiö voi hakea kunnan viranomaiselta tupakointikieltoa.
Astmaa sairastaville suositellaan kaikkia kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvia rokotuksia. Astmaatikot kuuluvat etenkin influenssan, koronataudin ja pneumokokkisairauksien riskiryhmään. Niiden jälkitautina voi saada keuhkokuumeen, joka saattaa olla astmaa sairastavalle vakava sairaus. Astmaa ja muita kroonisia keuhkosairauksia potevilla keuhkokuume voi kestää tavallista pidempään ja olla vaikeampi. Myös toipuminen saattaa olla hitaampaa.
Astmaatikoille tarjotaan vuosittain maksutta influenssarokote ja THL:n suosituksen mukaiset koronarokotteiden tehosteannokset. Pneumokokkirokotus antaa suojaa pneumokokin aiheuttamalta keuhkokuumeelta. Astmaatikot eivät saa pneumokokkirokotusta ilmaiseksi kansallisessa rokotusohjelmassa, mutta sitä suositellaan heille omakustanteisesti.
Allergia-, iho- ja astmaliitto
Kysymykseen vastasi allergia-, iho- ja astma-asiantuntija, terveydenhoitaja (YAMK) Katariina Ijäs Allergia-, iho- ja astmaliitosta. Allergia-, iho- ja astmaliitto on valtakunnallinen kansanterveys- ja potilasjärjestö, jonka tehtävänä on parantaa allergisten, astmaatikkojen, eri ihotauteja sairastavien, vaikean palovamman kokeneiden ja heidän läheistensä elämänlaatua sekä edistää heidän yhteiskunnallisia oikeuksiaan.
Lue lisää: allergia.fi
Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat
- Reijo Laatikainen, ravitsemus
- Pippa Laukka, hyvinvointi
- Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
- Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
- Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet
Kysy ja asiantuntijamme vastaavat
Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.