Apu

Monirakkulaiset munasarjat todettiin gynekologisessa tutkimuksessa – Mihin se vaikuttaa? – Apu-klinikka vastaa

Synnytysten- ja naistentautien erikoislääkäri, lääketieteen lisensiaatti

Julkaistu: 10.6.2020

Kysymys:

Gynekologisessa tutkimuksessa selvisi, että minulla on monirakkulaiset munasarjat. Mihin kaikkeen se voi vaikuttaa? Onko kyse samasta asiasta kuin PCOS? Olen hoikka ja perusterve 34-vuotias nainen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Gynekologisessa ultraäänitutkimuksessa todetaan noin joka viidennellä naisella monirakkulaiset munasarjat eli PCO (polykystiset munasarjat). Löydös on siis varsin tavallinen monella oireettomalla naisella.  Jos monirakkulaisiin munasarjoihin liittyy epäsäännölliset kuukautiset ja/tai liiallista karvojen kasvua, kysymyksessä on todennäköisesti munasarjojen monirakkulaoireyhtymä eli PCOS. Sitä sairastavilla on aineenvaihdunnallisia häiriöitä, jotka lisäävät terveysriskejä läpi elämän.

PCOS:ssä insuliiniherkkyys voi olla vähentynyt, mikä tarkoittaa, että maksa, lihas- ja rasvakudos eivät saa veressä kiertävää glukoosia (”sokeria”) yhtä hyvin käyttöönsä, kuin jos insuliiniherkkyys olisi normaali. Ylipainoa tulee helposti ja rasva kertyy keskivartalolle.

PCOS:ää sairastavilla naisilla on myös muita enemmän rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä. Tällaista insuliiniherkkyyden vähenemistä, rasva-aineenvaihdunnan häiriön ja ylipainon yhdistelmää kutsutaan metaboliseksi oireyhtymäksi.

Lisäksi heillä on terveisiin nähden lisääntynyt riski sairastua verenpainetautiin, tyypin 2 diabetekseen ja masennukseen. PCOS:n diagnoosi varmistetaan tarvittaessa laboratoriokokein. Myös terveysriskejä voidaan kartoittaa verikokeilla.

Jos on ylipainoa, aineenvaihdunnan häiriöiden tuomia riskejä voi vähentää pyrkimällä painonhallintaan. Ruokavaliohoidon lisäksi liikunta auttaa pitämään painon kurissa. Jo pienikin painonpudotus auttaa korjaamaan aineenvaihdunnan häiriötä. Vaikka paino ei liikunnan lisäämisen myötä putoaisi, se lisää insuliiniherkkyyttä eli lihakset saavat paremmin veressä olevan glukoosin käyttöönsä.

Tarvittaessa sokeriaineenvaihdunnan häiriön ja ylipainon yhdistelmää voidaan hoitaa lääkityksellä. Tupakoinnin lopettaminen on ensiarvoisen tärkeää.

Myös raskaaksi tuleminen voi olla haasteellista vähentyneiden tai puuttuvien ovulaatioiden eli munasolujen irtoamisien vuoksi. Usein PCOS löytyykin lapsettomuusselvityksissä. Sitä sairastavat voivat yleensä kuitenkin saada lapsia. Usein munasolujen irtoamista edistävä lääkitys riittää lapsitoiveen toteutumiseen.

Sinulla ei todennäköisesti ole PCOS:ää, koska et maininnut mitään kuukautishäiriöistä tai liikakarvoituksesta. Vaikka osa PCOS:ää sairastavista on normaalipainoisia, määreet ”hoikka” ja ”perusterve” puhuvat sen puolesta, että sinulla ei sitä ole. Voit jatkaa elämääsi hyvillä mielin.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.