Terveys ja hyvinvointi
Sain juuri syöpädiagnoosin ja olen hyvin ahdistunut – Miltä taholta voin saada ammattiapua?
Julkaistu 29.8.2023
Apu Terveys

Kysymys:

Olen ollut aina herkkä reagoimaan vaikeisiin elämänmuutoksiin. Sain juuri syöpädiagnoosin. Millä keinoin voisin selviytyä sen aiheuttamasta pelosta ja ahdistuksesta? Onko olemassa ammattiauttajia tai muita tahoja, jotka ymmärtäisivät syöpään sairastunutta?

Vastaus:

Erittäin ikävä kuulla diagnoosistasi. Vakava sairastuminen on aina kriisi, joka aiheuttaa pelkoa ja ahdistusta. Jokaisella meistä on omanlainen tapa kohdata sairauden aiheuttama kriisi ja käsitellä sitä. Mielialat voivat vaihdella voimakkaastikin. Se on normaalia.

Tavallisia tunteita ovat sairauden kiistäminen, vihaisuus, pelko, ahdistus, suru, masennus, syyllisyys ja yksinäisyys. On myös normaalia, että joinakin päivinä kaikki näyttää valoisalta ja seuraavassa hetkessä kaikki tuntuu mustalta möykyltä. Usein kestää jonkin aikaa, ennen kuin ihminen on valmis hyväksymään tiedon vakavasta sairaudesta – että sairaus on totta eikä sitä voi muuttaa.

Kun tosiasia vähitellen hyväksytään, ihmiset suhtautuvat tilanteeseen hyvin eri tavoin. Jotkut purkavat tunteitaan toiminnalla, toiset puhumalla ja osa miettii asioita mieluummin itsekseen.

On hyvä antaa itselleen aikaa käydä asioita läpi omalla yksilöllisellä tavallaan. Usein tunteitaan ja ajatuksiaan on helpompi käsitellä ulkopuolisen, turvallisen ja tukea antavan ammattilaisen kanssa. Silloin voi keskittyä vain itseensä eikä tarvitse huolehtia läheisen tai ystävän tuntemuksista ja hyvinvoinnista. Tärkeää on myös arkisten rutiinien säilyttäminen, kuten vanhojen toimintatapojen ja harrastusten jatkaminen. Ne auttavat jaksamaan ja kääntämään ajatuksia muualle.

Syöpäjärjestöt

Kysymyksiin vastasivat psykososiaalisen tuen päällikkö Katja Tähkä ja neuvontahoitaja Miia Sjöblom Syöpäjärjestöistä.

Syöpäjärjestöt on Suomen suurin potilas- ja kansanterveysjärjestö, joka edistää hyvinvointia ja terveyttä. Syöpäjärjestöt tuottaa ja tarjoaa tietoa, tukea ja toivoa. Tavoitteena on ehkäistä syöpää sekä luoda sairastuneille ja heidän läheisilleen hyvän elämän edellytyksiä. Syöpäjärjestöt on yhteisnimitys Suomen Syöpäyhdistykselle ja Syöpäsäätiölle, joka on merkittävin yksityinen syöpätutkimuksen rahoittaja Suomessa. Suomen Syöpäyhdistykseen kuuluu 12 alueellista syöpäyhdistystä ja 6 valtakunnallista potilasjärjestöä sekä oma tutkimuslaitos Suomen Syöpärekisteri.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehde

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.