Apu

Miksi sormet puutuvat ­varsinkin yöllä? Mistä tietää, että on soitettava 112:een? Apu-klinikka

KuvatAdobe Stock
Julkaistu: 24.7.2021

Kysymys:

Miksi sormet puutuvat ­varsinkin yöllä? Puutuminen on pahempaa oikeassa kädessä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Puutuminen on parempi kuin puuttuminen – näkökulmasta riippuen. Käsien puutuminen herättää kansan keskuudessa pelkoa sydänlähtöisyydestä. Tämä on aihepiiri, josta jaksan vääntää potilaiden kanssa joka päivä. Mitkä oireet viittaavat sepelvaltimotautiin?

Harmiksemme osa sepelvaltimotaudista on oireetonta hamaan äkkikuolemaan saakka. Jos tauti aiheuttaa oireita, keskeistä on rasituksen siedon heikkeneminen. Kun alkaa liikkua rivakammin etenkin pakkasella tai aterian jälkeen, henkeä voi alkaa ahdistaa, mikä saattaa olla ainoa oire sepelvaltimotaudista.

Tyypillinen kipu paikantuu laajalle alueella ylärintakehälle, ja se on luonteeltaan painavaa, puristavaa, polttavaa tai kirvelevää – pistävä tai viiltävä kipu on lähtöisin muualta, esimerkiksi tukirangasta.

Joskus kipu tuntuu puristuksena hartioissa, niskassa ja lapojen välissä, leukaperiä ja hampaita voi särkeä. Se voi heijastua käsiin. Oireet lientyvät vähentämällä rasitusta. Nitrosuihke kielelle auttaa nopeasti. Äkillinen lapojen välinen kipu voi olla merkki aortan repeämästä.

Jos kuvattu oireisto herättää yöllä tai ilmaantuu levossa eikä mene nopeasti ohi, on soitettava viipymättä 112:een.

Yöllinen sormien puutuminen aiheutuu useimmiten huonon nukkumisasennon aiheuttamasta hermo/verisuonten painanteesta, keskihermon pinteestä tai hermokompressiosta kaularangan tasolla tai jossain kohtaa hermojen kulkumatkalla käsiin.

Ohimenevissä tapauksissa riittää sängyn/nukkumisasennon tarkistus ja tarvittaessa osaavan manuaalisen hoitajan tai fysioterapeutin arvio. Hermopinteet selvitetään ENMG-tutkimuksella.

Päivitetty 2.8.2021 – Lisätty tieto nukkumisasennon vaikutuksesta.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.