Apu

Kipeä luustopatti jalkaterän yläosassa pakottaa pitämään kengännauhat löysällä – Mistä kyse? – Apu-klinikka

KuvatAll Over Press AOP
Julkaistu: 6.12.2020

Kysymys:

Jalkateräni kasvaa yläosasta niin, että kengännauhojen pitää olla löysällä. Luustopatti on kivikova. Vaiva on jatkunut pitkään, mutta kasvu on nyt nopeutunut. Kipua on varsinkin, kun kenkä painaa ylhäältä pattia. Mistä voisi olla kyse?
Näytä vastaus

Vastaus:

Ensimmäiseksi ihminen ajattelee, että voisiko patti olla syöpää. Jalkaterässä se on kuvauksesi perusteella epätodennäköistä, mutta toki sitäkään ei voi pelkästään arvailemalla sulkea pois.
Jalkaterän alueella vaikuttaa runsaasti pikkuniveliä, jotka ottavat raskaasti vastaan koko kehon painon niin metsäpolulla kuin asfaltilla. Ajan oloon lähes väistämättömässä nivelten kulumisprosessissa rustot ohenevat, rispaantuvat ja joskus lopulta häviävät. Tällöin niveleen tulee pakostakin ylimääräistä väljyyttä.
Luonto alkaa vastustaa tätä stabiloimalla liikettä rustonmuodostuksella. Se näkyy röntgenkuvissa luupiikkeinä. Ne ovat oikeasti laakeita muodostumia, mutta ne projisoituvat yhdestä suunnasta otetuissa kuvissa terävinä. Tähän yhdistyy jänteiden ja nivelsiteiden veto luiden kiinnittymiskohtiin, joihin syntyy rustottumia. Kuluma näyttäytyy siis lisääntyneenä rustottumisena ja luun muodostuksena.
Tämä aistitaan kohoumana esimerkiksi jalkaterässä kuvaamallasi tavalla. Sopivaa kenkää voi olla vaikea löytää, kuten sinulle on käynyt. Toki alueella voi esiintyä myös luukystia ja hyvänlaatuisia kasvaimia.
Suosittelen piipahtamista lääkärissä. Hän tutkii jalkateräsi ensin aistiensa varaisesti. Sen jälkeen otetaan kuormituskuva. Yleensä nämä riittävät diagnoosiin eikä koepalaa tarvita. Jatkossa konsultoidaan jalkaongelmiin perehtynyttä ortopediä, joka voi tarvittaessa ”taltata” liian luun pois kengän tieltä. 

Kysy terveydestä, avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.