Terveys ja hyvinvointi
Luomi turpoaa ja silmä vuotaa, mutta lääkkeet eivät auta – Mikä avuksi? Apu-klinikka vastaa
17.4.2023
 |
Apu

Kysymys:

Olen kärsinyt puoli vuotta toisen silmäluomen turvotuksesta ja kyynelvuodosta. Olen käynyt silmä­lääkärissä ja saanut hoidoksi silmä­antibiootteja ja puhdistusnestettä päivittäiseen käyttöön. Käytän myös kostutustippoja joka päivä. En huomaa, että parantumista olisi tapahtunut. Sain tämän vaivan noin puoli vuotta ­sitten flunssan yhteydessä. Onko mahdollista, että aika parantaisi vaivani? Olen 76-vuotias.

Vastaus:

Koska olet käynyt silmälääkärissä, ­luotan hänen arvioonsa. Ikäiselläsi kaksi asiaa tulevat ensimmäisenä mieleen: ­kyynelteiden ahtautuminen ja silmien ­kuivuminen. Molempiin olet saanut asianmukaista hoitoa.

Itseäni on kiusannut jo vuoden ajan silmien vuotaminen ja punoitus joka aamu. Puolisoni ”määräsi” minulle käyttämiään kostutustippoja, mikä onkin auttanut huomattavasti. Kävin sittemmin silmä­lääkärissä, joka vahvisti puolisoni diagnoosin. Kannustan senioreita käyttämään herkästi kostutustippoja, sillä sarveis­kalvojen kuivuminen voi aiheuttaa merkittäviä vaurioita. Tämä on otettava huomioon erityisesti vanhuksilla kotihoidossa ja hoivakodeissa, kuten myös meillä toistaiseksi avohoidossa pärjäävillä.

Potilaan vaivojen jatkumisen varalta tapanani on ollut antaa hänelle takuu: jos vaiva ei asetu, tulkaa uudestaan. Tämä sopinee myös silmälääkärillesi.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.