Apu

Kysy Kiminkiseltä: yliaktiivinen rakko

Kysymys:

Olen 76-vuotias tytönhupakko, lievästi ylipainoinen, mutta ikäisekseni hyväkuntoinen. Olen joutunut jo muutaman vuoden käymään aamuöisin noin 2–3 kertaa virtsalla. Alan nukkua viimeistään klo 23, mutta nyt vessavälit ovat tihentyneet, ja jo klo 1.30–2.00 on käytävä WC:ssä. Nukahdan yleensä hyvin uudelleen, mutta aamuisin on väsynyt olo. Ruokavalionani ovat hedelmät, kasvikset, kala ja broileri sekä lisäravinteina sinkki, monivitamiinit, norjalaiset kalanrustokapselit ja omega-3. Lopetin juuri Becoforten, jota nautin 100 kpl sinkin lisäksi hiustenlähtöön. Lisäksi hurahdin kurpitsansiemeniin, joiden jossain kerrottiin olevan hyväksi miesten eturauhasvaivoihin ja myös mielialaan, jos en väärin muista. Mietin, olisiko pissalla käyntini lisääntynyt niiden takia? Lisäksi olen käyttänyt usean vuoden juomiin makeutusaine Hermesetasta. Olisiko sillä virtsarakkoon epäsuotuisa vaikutus?

Vältän kahvinjuontia iltaisin, mutta saatan juoda klo 18 jälkeen hieman vettä tai ruusunmarja-kamomillateetä. Olen tiedustellut sekä terveys­keskuslääkäriltä että yksityiseltä, eikö tähän vaivaan ole lääkitystä. On kuulemma, mutta jotain negatiivista siinä on. Yksityislääkäri sanoi, että minulla on yliaktiivinen virtsarakko ja neuvoi käyttämään Vagifemiä kahdesti viikossa. Tätä olen koettanut noudattaa heikoin tuloksin.

Minulla on myös korvaushoitona Estradot 37,5 mg -laastari 2 x viikossa. Gynekologini kehotti hieman pidättelemään, ettei heti ryntää vessaan. Pidäteltyäni aikani olen toisinaan saanut alkaa housupyykille.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Sisäinen kellomme raksuttaa elintoimintojemme vuorokausirytmiä, joka todentuu hivenen 24:ää tuntia pidemmäksi. Monet toimistamme noudattavat tätä vuorokausirytmiä: ruumiinlämpö, aivojen verenvirtaus, ylempi verenpaine, virtsan tuotanto. Virtsamäärä lisääntyy fysiologisesti yöllä. Samaan suuntaan vaikuttaa myös mahdollinen sydämen vajaatoiminta. Miehilläkään yölliset vessassa ravaamiset eivät siis kokonaan ole kasvavan eturauhasen syytä. Olet valveutunut terveellisesti elävä ihminen ja huolehdit myös seksuaaliterveydestäsi käymällä gynekologilla. Limakalvosi soittavat sinfoniaa sekä systeemisen että paikallisen estrogeenin voimasta, eikä vitamiineistakaan taatusti ilmene puutosta.

Iloitsen siitä, että kerrot käyttämistäsi hivenaineista ja luontaistuotteista. Ne voivat joskus vaikuttaa merkittävästi muun muassa lääkärin määräämien oikeiden lääkkeiden imeytymiseen. Kaikkien potilaan käyttämien pillereiden ja puikkojen pitää olla lääkärin tiedossa. En osaa sanoa, miten tukivalmisteet vaikuttavat virtsarakon toimintaan – arvaan, etteivät hirveästi.  

Gynekologisi on neuvonut Sinua kouluttamaan rakkoasi. Sitä teen minäkin joka päivä joskus pyykin uhallakin, mutta käytän liika-aktiiviseen rakkooni ja eturauhasen turpoamiseen myös lääkitystä. Usko tai älä, liikatoimivan rakon hoitoon on nyt muutaman vuoden ajan ollut saatavilla hyvä lääke sekä miehille että naisille. Toki lääkkeitä on ollut ennenkin, mutta uudessa valmisteessa on harvinaisen vähän sivuvaikutuksia. Kauppanimenkin uskaltaa sanoa, koska sillä ei ole sarjassaan kilpailijoita. Kyseessä on Betmiga, joka laajentaa rakon kapasiteettia sileään lihakseen vaikuttamalla. Jos vaivat ovat kohtuuttomia, kannattaa sitäkin kokeilla.

Julkaistu: 21.10.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.