Apu

Kysy Kiminkiseltä: Voiko haavaan laittaa teepuuöljyä?

Tapani Kiminkinen

KuvatiStock

Kysymys:

Voiko syvään, paranemaan päin olevaan painehaavaan laittaa teepuuöljyä?

Näytä vastaus

Vastaus:

”Kas kun et kussut siihen”, tokaisi taannoin muuan paikallishoitoaineiden runsauteen kyllästynyt lääkäri. Hätkähdyttävältä kuulostava kommentti kätkee kuitenkin sisälleen totuuden siemenen. Siinä kun oikeaoppisesti lirautettua virtsanäytettä kutsutaan puhtaasti lasketuksi virtsaksi, terveen ihmisen virtsa on oikeasti steriiliä, joten sitä lienee muinoin käytetty jopa haavojen ”puhdistamiseen”.

Paine- ja muiden haavaumien hoito ja etenkin alaraajoissa on käytännön lääketieteen vaikeimpia tehtäviä. Siksi ne tulee yrittää ehkäistä millä laillisella keinolla hyvänsä (ulcus cruris crux medicorum). Kun elämän lannistama ikäihminen, jolla on, kuten yleensä, vaillinainen verenkierto jaloissaan, saa painehaavan kantapäähänsä, se johtaa yleisimmin reisiamputaatioon. Tämä asettaa hoivakodeissa ja sairaaloissa henkilökunnalle vuorenkokoisen hoidonlaadullisen tehtävän.

Haavanhoitotuotteita on saatavilla valtavat määrät. Ennen muuta se kertoo siitä, ettei ylivertaisia valmisteita ole. Keskeistä on hahmottaa haavan synnyt syvät. Pitää selvittää, aiheutuuko haava paineesta (painehaava), onko taustalla sokeritaudin aiheuttama tuntovika (neuropatia) vai laskimo- tai valtimoverenkierron häiriö. Syy tulee selvittää ja mahdollisuuksien mukaan poistaa: paine pois ja heti. Laskimoperäinen haava ei parane jalassa, ellei turvotusta poisteta eikä valtimohaava liioin, ellei valtimoverenkiertoa voida pallolaajennuksella tai leikkauksella elvyttää.

Painehaavan tärkein hoito on sen ennaltaehkäisy. Käytettävän haavanhoitotuotteen ratkaisee haavan paranemisvaihe (jos se ylipäätään on parannettavissa). Kun on tutkittu, mistä haava aiheutuu ja onko syy poistettavissa, tärkeintä on haavauman puhdistaminen kuolleesta kudoksesta ja märkäeritteestä. Usein siinä tarvitaan puukkoa niin kuin tarun mukaan pohjalaasissa häissä. Kuollutta kudosta pyritään pehmentämään ja tulehdusta hillitsemään, ja nämä ominaisuudet korostuvat valittavassa tuotteessa.

Kun haava on puhdistunut, se alkaa parantua humisten, jos sen perussyyt on saatu hoidetuksi. Puhdasta paranevaa haavaa suihkutellaan ja se suojataan imevillä haavalevyillä, eikä sen paranemista häiritä jatkuvasti sitä kurkistelemalla.

Luonnosta saatavilla tuotteilla (kuten hunaja, pihka) on osansa haavojen hoidossa. Jos leikkaukset tehtäisiin metsässä puiden katveessa ilman sairaalan mikrobipölytystä, leikkaushaavat paranisivat ongelmitta. Annan itseni ymmärtää, että kysymäsi tuote kuuluu luontaissarjaan. Aivan varmasti sille on käyttöä, kunhan haavan paraneminen on ensin lähtenyt käyntiin jämäkämmillä keinoilla. Uskon, että voit käyttää valmistetta haavaasi. Yritys ja erehdys on haavan hoidossa hyvä konsultti varsinkin, kun perusasiat ovat hallussa.

Julkaistu: 17.8.2018

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.