Apu

Kysy Kiminkiseltä: tulehduskipulääkkeet ja sydänsairaus

Julkaistu: 29.1.2016

Kysymys:

Sydänkerhossamme tuli väittely. Onko Voltaren-geeli, tämä ”lihaskipuvoide”, vahingollinen sydän- ja verisuonipotilaille? Entä sydämen ohitusleikkauksen läpikäyneille? Joku väitti, että siitä on tullut kielto jo pari vuotta sitten. Meillä iäkkäillä on noita kolotuksia, joten jotain helpotusta pitäisi saada, milloin niskaan, milloin olkapäähän. Mitä aineita sitä uskaltaisi kipuihin ja kolotuksiin käyttää?

Näytä vastaus

Vastaus:

Sydänkerhossanne ollaan oikeansuuntaisilla jäljillä. Tulehduskipulääkkeiden, joihin Voltarenkin kuuluu, käyttöön liittyy vaaroja erityisesti sydänsairailla. Sen lisäksi on otettava huomioon lääkkeiden yhteisvaikutukset.

Käyn läpi tulehduskipulääkkeiden käyttöä laajemminkin. Tulehduskipulääkkeiden tärkeimpänä vaikutusmekanismina on syklo-oksigenaasi-2-entsyymin (cox-2) esto, jolloin tulehdukseen liittyvä kipu vähenee. Ne estävät kipua, kudosten tulehdusreaktiota ja kuumetta aiheuttavien välittäjäaineiden (prostanoidien) syntyä kaikkialla elimistössä. Samalla estyy myös hyödyllisten mahaa ja munuaisia suojaavien välittäjäaineiden tuotanto.

On kehitetty tulehduskipulääkkeitä, joilla on selektiivinen cox-2-estovaikutus, jolloin haittavaikutuksina mahdollisesti kehittyvien vatsahaavan ja verenvuodon vaara vähenee. Ne ovat siten vain vatsasivuvaikutuksiltaan epäselektiivisiä turvallisempia.

Epäselektiivisiä tulehduskipulääkkeitä, kuten klassista Buranaa ja Voltarenia, saa apteekista ilman reseptiä pienempinä vahvuuksina ja pakkauksina. Niitä käytetään rekkalasteittain. Olettaa sopii, että vatsahaavojen, suolikanavan verenvuotojen, verenpaineen nousun ja munuaisvaikutusten vaara lisääntyy melkoisesti. Huonokuntoisille potilaille arvioidaan Suomessa sattuvan vuodessa sadasta kahteensataan kuolemantapausta tulehduskipulääkkeiden vuoksi.

Mitkään tulehduskipulääkkeet eivät sovi käytettäväksi antikoagulanttien (hyytymistä estävät lääkkeet: kuten Marevan tai uudemmat) yhteydessä, sillä ne lisäävät verenvuodon vaaraa jo omalla vaikutusmekanismillaan. Tulehduskipulääkkeiden käyttöön liittyy lievästi suurentunut vakavien sydäntapahtumien, kuten sydäninfarktin, riski ja ne voivat pahentaa sydämen vajaatoimintaa.

Riskiyksilöiden on parasta turvautua parasetamoliin, jota voidaan käyttää myös antikoagulanttien yhteydessä. Sen käytössä ei pidä ylittää kolmen gramman päiväannosta, koska maksa voi silloin vaurioitua. Parasetamolimyrkytysten varalle on kehitetty vastalääke.

Parasetamolia voidaan käyttää peruskipulääkkeenä kaiken ikäisille potilaille. Sen teho ei kuitenkaan aina yllä tulehduskipulääkkeiden tasolle eikä sillä ole tulehdusta hillitsevää vaikutusta.

Särkyvoiteita käytettäessä elimistöön imeytyvä lääkeainepitoisuus on melko vaatimaton, ellei niillä nyt koko kehoaan löijää. Pienelle alueelle kuten vaikka polveen satunnaisesti käytetty voide tuskin koituu merkittäväksi haitaksi riskiyksilöllä – vaikka periaatteessa hänen ei pitäisi tulehduskipulääkkeitä käyttääkään, ei sen paremmin selektiivisiä kuin epäselektiivisiäkään.

Kipulääkkeiden käyttöön voi liittyä särkylääkepäänsärkyä, joka on päivittäistä tai lähes päivittäistä. Se alkaa usein aamuyöllä, kun särkylääkkeen vaikutus loppuu. Särky on tylppää ja siihen voi liittyä pahoinvointia, ärtymystä ja univaikeuksia (neurologi Markku Nissilä). Mikä tahansa päänsäryn hoitoon käytettävä lääke voi aiheuttaa päänsärkyä, jos sitä otetaan liian usein tai liian pitkään. Kyseessä voi olla tulehduskipulääke reseptillä tai käsikaupasta hankittuna, tai myös migreeniin käytettävä täsmälääke. Vastaavanlainen särky voi aiheutua kahvin, teen, kolajuomien tai kofeiinitablettien runsaasta käytöstä.

Kuka tahansa, joka käyttää tavallisia tulehduskipulääkkeitä useammin kuin kolmena päivänä viikossa (pitempään kuin kolmen kuukauden ajan yhtäjaksoisesti), voi saada päänsäryn. Migreenin täsmälääkkeillä ja kodeiinia tai kofeiinia sisältävillä yhdistelmävalmisteilla raja on kaksi tai useampi käyttöpäivää viikossa.

Tavallista särkylääkepäänsärky on migreenin yhteydessä. Silloin lääkitys tulee lopettaa ja aloittaa migreenin estohoito, joka ei sisällä särkylääkkeitä. Kohtausten hoitoon etsitään parempi vaihtoehto. Pois jätettyjä lääkkeitä voi varoen käyttää uudelleen vieroituksen jälkeen kohtaushoidossa, mutta ei sen useammin.

Maassamme vallitsee melkoinen tulehduskipulääkkeiden aiheuttama särkykierre ja sen lisäksi mittava kodeiiniriippuvuusongelma. Kodeiini on opioidi, johon jää helposti koukkuun. Sitä on saatavissa yhdistelmävalmisteena parasetamolin ja ibuprofeiinin kylkiäisenä. Näiden kanssa pitää olla tarkkana. Kodeiinia käytetään myös yskänkeskusta hillitsevänä aineena.

Kansamme on tottunut käyttämään hillittömästi käsikauppayskänlääkkeitä, joita vakavissaan markkinoidaan kuivaan ärsytysyskään sekä liman irrottamiseen. Todellisuudessa näistä ei koidu hyötyä eikä niitä tulisi käyttää.

Oikeaa tehoa saa runsaalla nesteytyksellä, höyryhengityksellä ja joskus keuhkoputkia avaavilla valmisteilla. Satunnaisesti, varoen käytän terveillä aikuisilla kodeiinipitoista valmistetta hillittömään yöyskään, jos potilas ei saa muuten juuri lainkaan nukutuksi, mutta tätäkään ei voi vahvasti perustella. Lapsille yskänlääkkeitä ei pidä tarjota lainkaan.

   

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.