Apu

Kysy Kiminkiseltä: silmän salamointi

Tapani Kiminkinen

KuvatAnna Huovinen

Kysymys:

Mistä johtuu, että vasemmassa silmässä näkyy ”salamoita”? Se menee kyllä ohi. Tällaista vaivaa minulla on ollut ennenkin. Kaksi vuotta sitten tällaista oli oikealla puolella.

Näytä vastaus

Vastaus:

Vaihtoehtoja on kuten bussikuskilla Helsingissä: meneekö suoraan vai kurvaako Mannerheimintien kautta.

Katsotko toisella silmälläsi Vicky Rostia esittämässä Petri Laaksosen ja Veli-Pekka Lehdon kappaletta Sata salamaa?

Todennäköisempää on kuitenkin silmän lasiaisen irtauma. Lasiainen täyttää silmämunan. Se on nuorella joustavan hyytelömäinen, mutta vanhemmiten se vettyy ja pyrkii kutistumaan. Koska se kiinnittyy löyhästi verkkokalvoon, on luonnollista, että lasiaisen kutistuessa tästä saattaa toisinaan seurata vetoa verkkokalvolle. Veto aiheuttaa salamoinnin aistimuksen.

Vedosta on riskinä se, että verkkokalvoon saattaa tulla reikä, jonka kautta nestettä voi päästä verkkokalvon alle. Silloin on vaarana sen irtoaminen, joka ilmenee verhona näkökentässä.

Salamointi on yleistä keski-iästä lähtien.

Tämän hetkisen tiedon perusteella voi neuvoa, että silmälääkäriin on hakeuduttava noin viikon kuluessa oireen ilmaantumisesta.

Silloin on syytä tarkistaa, ettei verkkokalvoon ole tullut reikää, joka voidaan hoitaa tarvittaessa laserilla.

Julkaistu: 24.8.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.