Apu

Kysy Kiminkiseltä: selkärankareuma

KuvatAnna Huovinen
Julkaistu: 26.8.2013

Kysymys:

Hei, voisiko nivelvaivani johtua hoitamattomasta selkärankareumasta? Aamuöisin on kovia kipuja nivelissä, pakaroissa ja takareisissä, eikä tahdo löytyä nukkumisasentoa millään. Aamut ovat tuskallisia: ensin kipukapseli, sitten voimisteluliikkeet/venytykset ja ylös. Lääkärin lausunnon mukaan lihaskuntoni on hyvä. Selkäkivut minulla alkoivat toisen raskauden myötä 1963. Syksyllä 1965 oli kovaa kuumeilua, ja työpaikalta lähettivät aina iltapäivällä kotiin kohonneen kuumeen takia. Talvella 1966 alkoivat muut nivelvaivat. Tuli myös kova särky pakaroihin, takareisiin ja kantapäihin, ja särkyjä oli myös käsissä, niskassa ja olkapäissä. Nyt ovat vuorossa ranteet ja lonkat. Jatkuvasti oli valtava väsymyksen tunne, vaikka veriarvoni olivat hyvät. Minulla oli myös 1960–

70-luvuilla vatsakatarri, virtsatie- ja silmätulehduksia sekä toistuvasti lievää lämmonnousua, joka jatkuu edelleen. Sydänoireita on ollut vuodesta 2001 alkaen. Nykyisin on runsasta suonenvetoa, varsinkin käsissä, ja jalat ja kädet myös puutuvat aika ajoin. Nyt marraskuussa minulta otettiin suuri verenkuva ja reumakoe (HLA-B27). Muut kaikki on ok, paitsi munuaisarvo on koholla. Ensi kertaa menin selkä- ja olkapääsäryn takia lääkäriin 2006, ja kuvien perusteella todettiin, että selässä on paha pikkuniveliin ulottuva nivelrikko ja olkapäissä myös luut hankaavat vastakkain. Kesällä 2010 kuvattiin kädet, ja lausunnon mukaan sormien kaikissa, paitsi vasemman peukalon ensimmäisessä nivelessä, on jonkinasteinen nivelrikko. Kesällä 2010 oli aivoinfarkti. Lääkityksenä minulla on nivelrikkoon Tramadol 100 mg, Cartexan 400 mg, Glugosamin 1500 mg ja Omeprazol 20 mg. Sitten on tietenkin lopun ikää syötävät infarktilääkkeet. Siispä, voiko minulla olla hoitamatta jäänyt selkärankareuma? Miten sen pystyy todentamaan, koska se ei näy veriarvoissa, ja onko enää mitään hyötyä reumalääkkeistä tässä vaiheessa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Mielestäni Sinulla ei tarinasi perusteella ole merkkejä siitä, että olisit jossakin elämäsi vaiheessa sairastanut reumasairauksia. Selkäsi ja nivelesi on kuvattu vuosikymmeniä ensioireiden jälkeen, eikä niissä ole havaittu reumataudin merkkejä sen paremmin kuin laboratoriotutkimuksissakaan. Toki on mahdollista, että Sinulla on nuorempana voinut olla kuumetautiin liittynyt reaktiivinen niveltulehdus, joka on hyppinyt paikasta toiseen ja mennyt sitten ohi muutamassa kuukaudessa.

Nyt Sinussa on todettu tyypilliset nivelrikon merkit niin nivelissä kuin selässäkin. Polymyalgiakin (lihasreuma) näyttää todennäköisimmin huomioon otetulta ja pois suljetulta. Siinä taudissa on huomattavia lihasjäykkyyksiä ja -särkyjä ylä- ja/tai alaselässä. Katso vielä vastaukseni toiselle potilaalle tällä palstalla, sillä oireesi voisivat kyllä sopia polymyalgiaan. Diagnoosisi on siis joka tapauksessa moninivelrikko, ja sitä hoidetaan asianmukaisesti. Reumalääkkeistä ei ole siihen apua. Mikäli lihassärkyä ja jäykkyyttä alkaa esiintyä, on polymyalgia syytä sulkea pois.   

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.