Apu

Kysy Kiminkiseltä: särkylääkepäänsärky

Julkaistu 15.9.2016

Kysymys:

Mitä tarkoittaa särkylääkepäänsärky?

Näytä vastaus

Vastaus:

Olemme tottuneet luottamaan ja turvautumaan lääkkeisiin. Ei se mikään ihme ole, sillä farmakologinen lääketiede on nopeaan tahtiin kulkenut voitosta voittoon: tuberkuloosin ja polion nujertaminen lääkkein ja rokotuksin, kunnollinen anestesia (nukuttaminen), erittäin monen pitkäaikaissairauden hoito (verenpaine- ja sokeritauti, syöpälääkkeet, epilepsia, astma, aineenvaihdunta- ja endokrinologiset (hormoni) valmisteet, monet infektiot viimeisimpänä kehittynyt AIDS:n hoito vain päällimmäisiä mainitakseni.

Tilanne on valitettavasti hivenen karannut käsistä, kun lääkkeitä on alettu kehitellä tilanteisiin, jotka tulisi hoitaa fysiologiamme perintöä kunnioittavilla elämisen tavoilla. Esimerkiksi liikkumista on mahdotonta pilleriksi puristaa.

Päänsärky todentuu pahimmillaan tuskaiseksi oireeksi. Sen asiallinen lievittäminen särkylääkkeellä parantaa selvästi ihmisen toimintakykyä. Ihan jokapäiväisiin pikkusärkyihin riittää useimmiten kiireen katkaisu rentouttamalla ja pienellä ulkoilulla. Toisen ihmisen kosketuksen voimaa muun muassa hieromalla ei pidä ylenkatsoa.

Mikäli tulehduskipulääkkeitä alkaa käyttää säännöllisesti kolme kertaa viikossa kolmen kuukauden ajan tai sitten ydympiä opioidipohjaisia tai migreenin täsmälääkkeitä vain kaksikin kertaa viikossa saman ajan, saa todennäköisesti särkylääkepäänsäryn. Se tarkoittaa sitä, että lääkkeen vaikutuksen loppuessa elimistö alkaa huutaa lisää lääkettä vieroitusoireena. Sama ilmiö on meille tuttu kofeiinista. 

Särky voi herättää keskellä yötä tylppään särkyyn, kun edellisen annoksen vaikutus alkaa hiipua. Näin syntyy kierre, jonka hoidossa ei ole muuta mahdollisuutta kuin lopettaa lääkitys kuin sika joulun alla. Vierotusoireita tulee varmasti varsinkin jos lääkityksen lopettaa kuin seinään. Voi yrittää vähittäistä vähentämistä parin kolmen viikon aikana.  Joskus oireilu voi loppua jo viikossa, joskus se vie kolmekin kuukautta. Voin vakuuttaa, että lääkkeistä vieroittautuminen todella auttaa ja kannattaa aina!

Särkylääkepäänsärky on todella yleistä. Meillä on myös suuri kodeiiniriippuvuusongelma. Sitä provosoi sekin, että joillakin vaikutus tulee yhdellä tabletilla, jotkut tarvitsevat huomattavasti enemmän. Olkaa varovaisia kodeiinia sisältävien lääkkeiden kanssa. Särkylääkkeet ovat siunaus pahoissa vaivoissa, mutta tunkion kukoksi niitä ei pidä päästää.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.