Apu

Kysy Kiminkiseltä: parrankasvu naisella

Kysymys:

Minulle on kasvanut partaa huulten yläpuolelle ja leukaan. Luin jostakin, että syy on munasarjoissa. Onko konstia olla parrattomana? Toinen asia on, että minulle on ilmestynyt tummia luomia vähän joka paikkaan sekä vaaleanruskeita läiskiä käsivarsiin.

Nämä ovat tietenkin vähäarvoisia asioita. Mutta se naiseus! Olen jo 85-vuotias. Muuten olen riski nainen. Hoidan koko talouden yksin ja teen kaiken alusta loppuun itse.

Näytä vastaus

Vastaus:

”Oisko tohtorilla mittää konstia?”, kyseli Tarmo Manni kansanmiestä ja lääkäriä käsittelevässä jutussaan. Valitettavasti tulkitsen jutun lähemmän referoimisen tällä foorumilla uskaliaaksi. Kyllä konstia on: partakone.

Soitin Jyväskylään ystävälleni dosentti Juha Saltevolle, sillä halusin tältä mainiolta endokrinologilta ja diabeteslääkäriltä parempaa tietoa. ”Vanhemmiten naisista tulee miehiä ja miehistä naisia”, sanoi hän. Tästä näkee, ettei sillä sukupuolella ole suunnittelijankaan näkökulmasta niin suurta väliä.

Käytännössä tämän kyllä huomaa: naisille voi kasvaa partakarvoja ja miehille rinnat. Miehen elämässä on kolme vaihetta, jolloin rintarauhaset saattavat suurentua: vastasyntyneenä, murrosiässä ja vanhana pappana.

Ilmiön taustalla on kokonaistasapaino nais- ja mieshormonin välillä. Kun naisilta menopaussissa (ne vihonviimeiset kuukautiset) estrogeenituotanto romahtaa munasarjojen toiminnan hiipuessa, järkyttyy elimistö autonominen hermosto eturintamassa tunnettuine oireineen, ja osa miehistä joutuu tilapäiseen ulkoruokintaan. Loppuelämän ajan testosteronia, jota erittyy lisämunuaiskuoresta, on suhteessa estrogeeniä enemmän, jolloin karvat saattavat kasvaa. Miehillä taas testosteronitaso pyrkii hiljalleen laskemaan, mutta naisten tapaista äkillistä romahdusta ei esiinny kuin kastraatiossa. Sitä tehdään nykyään eturauhassyövän hoidossa mieluummin kemiallisesti kuin tiiliskivien väliin tälläämällä, jolloin mies voi kokea samanlaisia monipuolisia hikoilupuuskia kuin nainen menopaussissa. Tällaista on elämän meno, ja sellaisena se on tarkoitettu vastaan otettavaksi.

Mitä tulee luomiin, ei niihin uskalla ottaa kantaa näkemättä ja silloinkin on usein turvauduttava poistoon tai koepalaan. ”Tummia luomia nopeasti vähän joka paikkaan” viittaa hyvänlaatuiseen ilmiöön kuten rasvaluomiin, jotka toki tunnistaa näönvaraisesti. Käsivarsien läntitkin kuulostavat harmittomilta. Mutta kuten sanottua: ei pidä mennä neuvomaan tutkimatta!

Julkaistu: 5.6.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.