Apu

Kysy Kiminkiseltä: Parkinsonin tauti

KuvatAnna Huovinen
Julkaistu: 28.12.2015

Kysymys:

Hei, olenko saamassa Parkinsonin taudin, koska oikea käteni vapisee levossa hieman, varsinkin peukalo? Myös kahvikuppi vapisee kädessä. Kolme vuotta sitten läheisen ihmisen saatua sairaskohtauksen menin melkein sokkiin. Sen jälkeen olen huomannut, että minulla on lievä vapina. Miten tutkitaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

On totta, että Parkinsonin tautiin kuuluu yhtenä kolmesta pääoireesta harvajaksoinen lepovapina, joka selvästi vähenee liikkeen aikana ja alkaa tavallisesti toispuolisena. Kun käden laskee rennoksi alustalle, alkaa vapina, jota kuvaa hyvin klassinen ”pillerin pyöritys”.

Parkinsonin tautiin kuuluvat kahtena muuna pääoireena liikkeiden hidastuminen ja lihasjänteyden lisääntyminen. Mikäli tapaa potilasta kovin usein, ei tule kiinnittäneeksi huomiota hänessä pikkuhiljaa tapahtuneeseen muutokseen: liikehdintä hidastuu, myötäliikkeet kävellessä vähäilmeisiksi, iho rasvoittuu, ja käsiala pienenee. Mikäli potilaalla tavataan toispuolisena ja hitaasti alkaneena kaksi kolmesta pääoireesta, diagnoosi on todennäköinen.

Diagnoosi perustuu esitietoihin, potilaan tutkimiseen ja seuraamiseen. On muistettava myös joidenkin etupäässä psyykenlääkkeiden provosoimat Parkinsonin tyyppiset oireet. Haastavinta on erottaa alkavan Parkinsonin taudin vapina niin sanotusta essentiaalisesta (itsesyntyinen), jolla on perinnöllinen tausta. Se voi alkaa jo nuorena, mutta tavallisemmin keski-iässä tai sen jälkeen.

Parkinsonin taudin tyypillisin alkamisikä on 50–70 vuotta (keskimäärin 62 vuotta). Essentiaalinen vapina poikkeaa selvästi siinä, että se on molemminpuolista symmetristä pään ja käsien vapinaa, mikä lisääntyy lihaksia jännitettäessä ja korostuu tarkkuutta vaativissa tilanteissa ja yleisön seuratessa. Vapina ilmenee siis päinvastaisella tavalla kuin Parkinsonin taudissa.

Parkinsonin taudin syynä on hermosolujen tuhoutuminen ydinjatkoksen hermotumakkeissa, mikä johtaa dopamiini- välittäjäaineen vähenemiseen. Itse solutuhoa ei ole mahdollista mitenkään estää, joten peruuttamatonta vaaraa taudin diagnoosin viivästyminen ei sinällään voi potilaalle aiheuttaa. Pikemminkin lääkehoidon aloitusta etenkin nuorella iällä viivästytetään, sillä lääkkeiden teho vähenee vääjäämättä pitkään käytettäessä. Oireiden hallinnassa pyritään lisäämään dopamiinin määrää hermokudoksessa eri menetelmin.

Toivottavasti kykenet näistä kuvauksista päättelemään, kumpaan tyyppiin vapinasi kuuluu. Kuvaamasi järkyttyminen voi tietysti lisääntyneen adrenaliinierityksen vuoksi aiheuttaa hetkellistä vapinaa kokemaasi muistellessa. Tuskin se kuitenkaan olisi jatkuvaa ja vain toispuolista. Mikäli oire aiheuttaa suurta huolta, on syytä poistaa pelko ja käydä neurologin pakeilla. Aivojen kuvantamisella tietokoneella tai magneetilla voidaan tarvittaessa sulkea pois muita mahdollisia sairauksia. Kolmen vuoden kesto ja etenemätön oire sulkevat yleensä pois kovin vakavat tilat.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.