Apu

Kysy Kiminkiseltä: Parasta flunssan hoitoa on lepo ja mummon mustaviinimarjamehu

KuvatHannes Paananen
Julkaistu 29.1.2018

Kysymys:

Miksi flunssalääkkeet valvottavat, vaikka uni ja lepo edistäisivät flunssan parantumista? Esimerkiksi Duactin ottaminen nukkumaan mennessä auttaa nuhan tukkoisuuteen, mutta pitää potilaan taatusti valveilla koko yön. Finrexinillä tuntuu olevan samanlainen vaikutus.

Nuhanenä

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyse on oirelääkkeistä, mikä tarkoittaa sitä, että ne eivät vaikuta taudin perussyyhyn: tässä tapauksessa virukseen. Erityisesti tämän ryhmän tuotteisiin liittyy melkoinen lumevaikutus: luottamus lääkkeen tehoon lisää koettua hyötyä parhaimmillaan jopa 40 prosenttia.

Joissakin tapauksissa, kuten kivussa, lääkkeen tarpeellisuutta ei voi kiistää, mutta on joukko tilanteita, joissa tieteellinen näyttö valmisteen tehosta puuttuu. Siitä huolimatta niiden markkinointi todentuu näyttöön perustuvan järjen vastaiseksi. Ryhmään kuuluu erilaisia flunssan oireisiin tarkoitettuja yskänlääkkeitä ja kaikenkarvaisia limanirrottajia, joiden käyttäminen ei ole järkevää. En tarkoita tässä mainitsemiasi valmisteita.

USA:ssa lääketeollisuus saa markkinoida reseptilääkkeitä suoraan kuluttajille. Markkinointi on yksi syyllinen esimerkiksi sille, että Yhdysvaltoihin on julistettu opioidien vuoksi hätätila: 35 000 ihmistä kuoli siellä vuonna 2016 opioidien yliannostukseen.

Vaikka vastaavan luokan tilanne ei ole Suomessa mahdollinen, esiintyy meilläkin aivan riittämiin lääkeriippuvuutta. Duact ja Finrexin eivät sisällä tämän luokan aineita, mutta tässä yhteydessä halusin nostaa esille vapaan suitsemattoman markkinan vaarat terveydenhuollossa. Lisäksi minua kismittää erilaisten lisäravinteiden ja oirelääkkeiden laaja mainonta olemattomin perustein.

Duact sisältää antihistamiinia (akrivastiini) ja pseudoefedriiniä, joka on sympatomimeetti, mikä selittää piristävän vaikutuksen. Aine lievittää ylähengitysteiden tukkoisuutta, mutta se stimuloi keskushermostoa. Myös väärinkäyttö on mahdollista, ja liiallinen annostus voi olla vaarallista. Hyvin lyhytaikaisesti käytettynä (korkeintaan 10 vrk) Duactista on apua allergisessa nuhassa ja joskus muussakin nokan tukkoisuudessa. Apu on luonteeltaan todellinen.

Duact on reseptivalmiste, mutta Finrexiniä saa tunnetusti vapaasti. Se sisältää asetosalisyylihappoa (aspiriini), kofeiinia ja askorbiinihappoa (C-vitamiini). Kofeiini selittää piristävän vaikutuksen. Asetosalisyylihappoa ei suositella alle 16 -vuotiaille, koska se voi lisätä erittäin harvinaisen ja vaarallisen Reyen oireyhtymän mahdollisuutta.

Parasta flunssan hoitoa on lepo ja mummon mustaviinimarjamehu. Kyllä oikeista oirelääkkeistä oikein käytettynä voi saada oireisiin apua, mutta haitatkin ovat mahdollisia. Duact ja Finrexin oikein käytettynä ovat kelpo oirelääkkeitä. Niihinkään ei kannata kuitenkaan ensi töikseen tarttua.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.