Apu

Kysy Kiminkiseltä: Pahkurat nivelissä

Kysymys:

Olen 51 vuotta nuori, en tupakoi ja käytän alkoholia kohtuullisesti. Olen 185 senttiä pitkä ja painan 80 kiloa. Harrastan metsästystä ja metsätöitä. Vaivani on oikean käden etu- ja keskisormen uloimmat nivelet, joihin on muodostunut kipeät kovat pahkurat. Ne särkevät ja ovat kosketusarat. 

Olen käynyt vuosi sitten työterveyslääkärin vastaanotolla, jolloin otettiin verikoe ja sormista röntgenkuvat. Lääkäri totesi, että sormia vaivaa nivelrikko ja hoitokeinoa ei ole. Hän määräsi lääkkeeksi särkyyn salvaa, jota mainostetaan telkkarissa. Kyseistä tahnaa olen klähminyt niveliin kyllästymiseen asti, mutta helpotusta ei ole tullut.

Röntgen ja verikoe osoittivat lääkärin mukaan, että löydös on kiistaton. Kävin pari kuukautta sitten yksityislääkärin vastaanotolla muissa asioissa ja kysyin häneltä helpotusta vaivaan. Hän kirjoitti reseptiin Arthryl 750 mg kaksi pilleriä päivässä. Olen nauttinut kyseistä lääkettä kaksi kuukautta enkä ole havainnut helpotusta.

Samainen tohtori suositteli minulle nivelien hoitoa laserilla. Kysyisinkin nyt, onko laserhoidosta oikeasti odotettavissa jotain positiivista vai onko se humpuukia. Itse olen skeptinen. Onko mitään enää tehtävissä? Vaivani on jatkunut useita vuosia.

Näytä vastaus

Vastaus:

Sinulla on tyypillinen kärkinivelartroosi sormissasi. Mihin lienet sormiasi käyttänyt – uskoisin, että johonkin hyvinkin tarpeelliseen. Kyhmyröitä kutsutaan Heberdenin kyhmyiksi (William Heberden, englantilainen lääkäri 1700-luvulla). Ne ovat luisia paksuuntumia ja merkkejä nivelrikosta. 

Taudinkuva on niin tyypillinen, ettei muita tutkimuksia tarvita. Väitetään, ettei nivelreuma yltäisi sormien kärkiniveliin. Tämä ei pidä paikkaansa. Itselläni on nivelreuma, jonka akutisoituessa vuosia sitten se eteni myös kärkijäseniin. Sen seurauksena minulla on samanlaiset kyhmyt, mutta ne eivät ole enää kipeät. Nivelreuma voi iskeä mihin niveleen hyvänsä, jos niikseen ottaa, mutta pelkissä sormien kärkinivelissä se ei esiinny. 

Vaivasi helpottuu, kun nivelet luutuvat ennen pitkää. Ei prosessia mikään estä eikä siihen mikään auta, kuten olet huomannut. Arthrylin (glukosamiini) tehosta ei ole tieteellistä näyttöä eikä Sinulla empiiristäkään. Kipusalvat voivat toki vähän liennyttää tilapäisesti.

Muistan aina, kun mainio fysiatrian professori Erkki Valtonen demonstroi meille laserin vaikutusta näihin vaivoihin. Hän sanoi, että leikatkaa paperiin saksilla viilto ja valaiskaa sitä taskulampulla. Siinä teillä on laser. Voithan kokeilla, auttaisiko se. Minäkin olen skeptinen. 

Julkaistu: 18.12.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.