Apu

Kysy Kiminkiseltä: osteoporoosi

KuvatAnna Huovinen
Julkaistu: 14.12.2015

Kysymys:

Olen kovin huolissani 91-vuotiaasta kaksossisarestani. Meillä molemmilla on hyvin samanlainen osteoporoosihistoria. Yli 30 vuotta sitten molemmille alkoi tulla useita murtumia: molemmat ranteet, kylkiluita ynnä muita.

Asumme aivan eri puolilla Suomea. Kummallekaan lääkärit eivät ole puhuneet mitään osteoporoosista. Aloimme itse etsiä apua ja aloimme saada yhä parempia lääkkeitä.

Lääkäritkin olivat ihmeissään, miten molemmilla hyvin vaikeaksi todettu osteoporoosi hävisi melkein kokonaan. Olimme kuitenkin molemmat ehtineet lyhentyä, minä 7 cm ja sisareni 10 cm. Minun lääkärini sanoi, ettei lääkitystä kuitenkaan saa lopettaa, vaan sitä täytyy jatkaa loppuelämän. Vain 1–2 vuoden taukoja voi pitää. Sisareni lääkitys kuitenkin lopetettiin muutaman vuoden jälkeen.

Nyt minä olen lyhentynyt vain vähän sen jälkeen, mutta sisareni on lyhentynyt vielä lisäksi 7 cm, siis yhteensä 17 cm ja tullut hyvin kumaraksi. Sisareni sairausluettelossa, joka on hänen lääkärillään, on mainittu myös osteoporoosi. Siitä huolimatta hänen lääkärinsä ei suostu kirjoittamaan hänelle siihen lääkitystä. Huoleni on se, että sisareni poika, joka huolehtii erittäin hyvin äidistänsä, luottaa siihen, että kyllä lääkäri tietää. Hänen mielestään nykyään ei pidetä enää tärkeänä osteoporoosilääkitystä.

Miksi sitten minun lääkärini, joista toinen on väitellyt tohtoriksi osteoporoosista ja toinenkin on erityisesti perehtynyt luustoasioihin, määräävät minulle edelleen lääkityksen? Olen heille siitä kiitollinen. Olemme sisareni pojan kanssa hyvissä väleissä, mutta tässä asiassa olemme aivan eri mieltä. Hän pitää minua varmaan aivan vanhanaikaisena.

Minulla ei ole mitään määräysvaltaa, vaan se on lapsilla. Jos olisi, veisin sisareni heti luustotutkimukseen, ellei lääkäri muuten suostuisi kirjoittamaan hänelle lääkitystä. Tiedän, ettei ”korppi korpin silmää puhkaise”, mutta voisitteko antaa jonkin neuvon – voisinko jotain tehdä sisareni hyväksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

En voinut lukea kysymystäsi tuntematta suurta kunnioitusta elämänviisauttasi kohtaan. Sinäkö muka vanhanaikainen! Juuri niin minäkin tekisin.

Yleisin käytetty osteoporoosilääke on sellainen, että sitä suositellaan nykykäsityksen mukaan käytettäväksi korkeintaan viitisen vuotta, minkä jälkeen sen harvinaiset haittavaikutukset luustoon voivat tulla ilmi. Lääkkeen lopettamisen jälkeen luuntiheysmittauksilla seurataan tilanteen kehittymistä. Mikäli tilanne etenee epäsuotuisasti, on vaihtoehtoisia lääkkeitä.

Uskon, että sisaresi tapauksessa lääkäri on arvioinut korkeaa ikää ja lääkkeen käyttöaikaa. Koska kuitenkin hän selvästi potee etenevää osteoporoosia, olisi lääkitystä ollut hyvä jatkaa ainakin virallisiin suosituksiin saakka ja jäädä sen jälkeen aktiiviselle seurantalinjalle. Ikä ei ole tässäkään mikään este hoidolle!

On hyvä ymmärtää, että jokainen ikä on ihmiselle arvokas. Teillä on ilmeisen pitkän iän mahdollistavat geenit. Jäljellähän voi olla vielä hyvinkin toistakymmentä vuotta. Silloin on hyvä käyttää elämänlaadun parantamiseksi kaikkia niitä keinoja, jotka nykytiede mahdollistaa. Luotan kyllä korkeasti koulutettujen lääkäreittesi arvioon. Pidäpä pieni seminaari sukulaisesi kanssa vaikkapa tämä vastaukseni mukanasi.

 

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.