Apu

Kysy Kiminkiseltä: Onko syytä huoleen, kun paine pissatessa vaihtelee?

Kysymys:

Kun aamulla väsyneenä pissaan istuen, tuntuu, että painetta on, mutta pissa tulee hitaasti, ja sitten pissaaminen loppuu. Hetken päästä pissaaminen jatkuu, normaalilla paineella. Onko syytä huoleen, liittyykö tämä eturauhaseen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ikä olisi hyvä tietää, koska saattaa sitä satunnaisesti pätkiä vähän nuoremmallakin. Otan vallan päätellä, että kyseessä on kertaluonteista tavanomaisempi ilmiö. Tarvitsisi lisäksi tietää, pätkiikö seisaaltaan, joutuuko yöllä usein kepilliselle ja lentääkö kaari paimenpojan langan yli?

 Kun ihmetellään, mitä virkaa eturauhanen toimittaa, sen erite muuttaa siemennesteen hedelmöittävään muotoon, joten kyllä se tavallaan elämän eliksiiriksi luokittuu. Etu-alkuliite tulee siitä, että se sijaitsee edessä virtsarakon alapuolella ja virtsaputken tyvi sujahtaa sen läpi. 

Eturauhassolut lisääntyvät iän mukana, minkä vuoksi rauhanen tuppaa kasvamaan. Koska virtsaputki menee sen läpi, sisäänpäin kasvaminen ahtauttaa rööriä. Tästä saattaa aiheutua kahdenlaisia oireita. 

Putkihenkilöt tietävät, että jos putki ahtautuu, sen virtausominaisuudet kärsivät: suihku heikkenee, saattaa jopa pätkiä. Padon toisella puolella paine kasvaa, minkä vuoksi rakko täyttyy, virtsa ei lennä pois välttämättä kertarykäisyllä ja sitä voi jäädä rakkoon pissaamisen jälkeen (residuaalivirtsa, jota mitataan ultraäänellä). 

Joskus putki voi jäädä totaalisesti nalkkiin, jolloin rakon omistajalle nousee kupla otsaan. Tätä edeltää usein kaljoittelu tai alapään kylmettyminen. 

Eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun lisäksi samanlaisen oireiston voi aiheuttaa eturauhasen syöpä. Siksi jokaisen oireilevan miehen pitää saapua lääkärin vastaanotolle. Siellä haastattelun lisäksi oleellisinta on se, että lääkäri lykkää rukkasen käteensä, sipaisee liukastetta etusormelleen ja työntää sen potilaan peräaukkoon. Sormi kertoo, miten todennäköistä aggressiivinen syöpä on. Jos eturauhanen osoittautuu pehmeäksi ja PSA-arvoa mittaavan verikokeen tulos on matala, aggressiivisen syövän todennäköisyys on pieni. 

Eturauhassolut erittävät prostataspesifistä antigeenia (PSA) sitä enemmän, mitä suurempi rauhanen on. Siksi PSA yleensä suurenee iän myötä. Myös syöpä lisää arvoa. PSA:n ongelma on se, ettei siitä ole seulontaan. Tarvitaan miehen tulo vastaanotolle, haastattelu, tutkiminen ja sen suhteuttaminen PSA:n. Epäilyttävissä tapauksissa raapaistaan koepalat, joiden – ja joskus magneetin – perusteella päätellään löydetyn syövän aggressiivisuuden aste. Oireettomalle ei suositella PSA:n tutkimista, ellei hän satu kuulumaan sukuun, jossa esiintyy runsaasti malignia pahanlaatuista syöpää.

Tässä oli pikaluotaus eturauhaseen. Jos tunnistat oireita, poikkea lääkärissä. Nyt tiedät, mitä siellä tapahtuu. 

Julkaistu: 18.8.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.