Apu

Kysy Kiminkiseltä: Onko kipulääkkeillä yhteys rytmihäiriöihin?

Kysy Kiminkiseltä: Onko kipulääkkeillä yhteys rytmihäiriöihin?

Tapani Kiminkinen

Kysymys:

Minulle on kolme vuotta sitten tehty sepelvaltimon pallolaajennus. Marraskuussa 2016 tehtiin polven tekonivelleikkaus ja jouduin käyttämään erilaisia vahvoja kipulääkkeitä. Käytän niitä edelleen. 

Minulla on todettu eteisen lisälyöntisyyttä, jota on tullut polvileikkauksen jälkeen useammin. Ambulanssilla on menty jo pari kertaa tänä vuonna tarkkailuun. Välillä rytmi on aivan sekaisin, välillä syke on nopea. Viimeksi tämä kesti kaksi tuntia. Onko kipulääkkeillä yhteys rytmihäiriöihin, mitä kipulääkkeitä sepelvaltimotautipotilas voisi turvallisesti käyttää? Nyt käytössä ovat Tramal ja Panadol.

Minua pelottaa tuo rytmin epätasaisuus. Lääkityksenäni on Atacand plus, Seloken zoc, Ezetrol, Primaspan ja Ormox, jonka terveyskeskuslääkäri pani tauolle.

Näytä vastaus

Vastaus:

Oleellista olisi tietää, miltä sydänkäyrä näyttää rytmihäiriötuntemusten aikana. Sydän ei ole mikään villi yksikkö, vaan sillä on oma tahdistin, joka lähettää johtoratoja pitkin impulsseja. Niiden tarkoitus on aktivoida sydänlihas supistumaan niin, että pumpun toiminta tapahtuu tehokkaasti. 

Eteisvärinässä impulssi kiertää villisti sydämen eteisissä, jotka ”värisevät” useita satoja kertoja minuutissa. Tällöin ne eivät kykene supistumaan niin, että syöttäisivät jouhevasti verta kammioihin. Sydämen supistustehosta katoaa tällöin neljännes. Hyväkuntoinen liikunnallinen ihminen huomaa yleensä tehonlaskun, mutta vanhalla iällä eteisvärinädiagnoosi tulee usein yllätyksenä.

Vaarallisempaa on se, että eteisvärinän yhteydessä veri ikään kuin ”seisoo” eteisissä, jolloin hyytymän muodostumisen todennäköisyys lisääntyy. Onnettomissa oloissa se lähtee vasemman eteisen kautta vasempaan kammioon, joka pumppaa sen aivoihin, ja seuraa vaarallisimmillaan aivoinfarkti. Tämän vuoksi on tärkeää, että eteisvärinä diagnosoidaan ja hyytymistä estävällä lääkityksellä vähennetään aivoinfarktin vaaraa. Ajoittainen eteisvärinä on tässä mielessä yhtä vaarallinen kuin jatkuva.

Kuvasin tätä, koska sinulta on taatusti suljettu pois eteisvärinä ainakin niinä kertoina, kun olet ollut ensihoidon/lääkärin syynättävänä. Oman ”paimenpojan” hiipumisesta käytetään sairaan sinuksen nimitystä. Silloin sydämen rytmi saattaa laskea todella matalaksi, toisaalta se saattaa äityä välillä nopeaksi. Joskus johtoradat pätkivät niin, että ihmisen suunnittelemaa tahdistinta tarvitaan. 

Sinulla ei ole todettu kumpaakaan hoitoa edellyttävää tilannetta. Kertomasi perusteella luottaisin lääkärin sanaan. 

Lääkityksesi on erinomainen. Pitkävaikutteisen nitron (Ormox) tauottaminen on asiallista. Sillä ei ole osoitettu sepelvaltimotaudissa vaikutusta potilaan ennusteeseen. Sen käyttö on perusteltua oireisessa sepelvaltimotaudissa rintakipujen ehkäisyssä ja joskus sydämen vajaatoiminnassa. Joskus se aiheuttaa huimailua laskemalla verenpainetta, etenkin pystyasennossa ja ylös noustessa. 

Tulehduskipulääkkeiden on osoitettu altistavan jonkin verran valtimonkovettumatautipotilaita sydän- tai aivoinfarktille. Ne eivät ole pitemmässä käytössä hyviä verenpainetautisellekaan.Niiden käyttöä ei suositella näille. Särkyvoiteista imeytyy niin vähän lääkeainetta, että niitä ei rajoiteta. Tulehduskipulääkkeet saattavat altistaa eteisvärinälle ja muille eteisperäisille rytmihäiriöille, mutta listan kärkipäässä ne eivät sijaitse. 

Käyttämäsi valmisteet eivät ole tulehduskipulääkkeitä. Parasetamoli Panadol on hyvin turvallinen. Sillä ei ole sydän-, munuais- eikä verenpainehaittoja eikä se ruokaputkeakaan kormuuta. Iäkkäämmällä jatkuvassa käytössä vuorokausiannosta ei ole syytä nostaa yli kahden gramman, eikä nuoremmallakaan yli kolmen, sillä maksa saattaa tykätä kyttyrää. 

Ylipäänsä vuosikausia jatkuvaa kipulääkitystä pitää arvioida kriittisesti. Tramal vaikuttaa opioidina keskushermoston kautta, joten sen kanssa tulee olla varovainen, ettei jää koukkuun. Sama koskee korostetummin kodeiinilla terästettyä parasetamolia (mm. Panacod), minkä kanssa alamme olla Suomessa totisissa ongelmissa. Sinänsä molemmat sopivat sydämen puolesta. 

Kivun syy pitää tutkia ja hoitaa ripeästi silloin, kun se on mahdollista. Pitkittyneessä tilanteessa tuppaa käymään köpelösti, sillä se joka suotta kipulääkkeeseen tarttuu, se usein siihen hukkuu.

Teksti Tapani Kiminkinen, Kuva Fotolia

Julkaistu: 4.8.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.