Apu

Kysy Kiminkiseltä: nivelrikko solisluussa

Julkaistu: 5.12.2016

Kysymys:

Onko mahdollista, että nivelrikko ilmaantuu solisluun päähän, kaulakuopan viereen? Ainoastaan oikeanpuoleisen solisluun pää on huomattavasti suurentunut, mutta kipuilee harvoin eikä juuri vaivaa. Kohta on kuvattu, ja diagnoosiksi kerrottiin nivelrikko.

Minulla ei ole nivelrikon oireita muualla, ja nyt saatu diagnoosi ihmetyttää sen oudon sijainnin takia. Voiko kyseessä olla nivelrikko vai jokin muu? Mikä sen on mahdollisesti aiheuttanut juuri tähän kohtaan? Onko todennäköistä, että nivelrikkoa tule jatkossa muuallekin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Aivan liian herkästi korostetaan nivelkulumaa eli artroosia ikään kuin se olisi jokin erillisen osa ihmisen kokonaisuutta: röngenkuva tai hienompi otos yksittäisestä nivelestä. Pitää painottaa toiminnallisuutta ja oireita. Ei ole suurtakaan väliä sillä, miltä kuva näyttää, jos oireita ei ole. Toisaalta vaikkapa polven liikelaajuuteen vaikuttavat tavattoman paljon lantion ja reiden alueen lihasten sekä lihaskalvojen tila kireyksineen.

Kun koneisto vanhenee, kulumamuutoksia tulee tietenkin kaikille. Pitää keskittyä monipuoliseen liikkumiseen, toiminnallisuuteen, nivelten ja lihasten liikkuvuuden ja jäntevyyden säilyttämiseen sekä turvautua vaivoissa ensisijaisesti manuaaliseen terapiaan. Vaivat paranevat harvoin särkylääkkeillä ja sairauslomalla. Tietenkin pitkälle edenneissä tapauksissa tarvitaan myös varaosia ja joskus tilapäisesti jopa lääkkeitä, mutta ei ensilinjassa.

Käden voimavektori lähtee tuulimyllyn siiven kärjestä eli sormenpäistä, matkaa kyynär- ja olkapään kautta aina solisluuhun ja törmää perälautana solisluun ja rintalastan liitokseen. Siihen on Sinulle kasvanut patti. Se kieltämättä sojottaa kuin maamerkki avokaulaisessa iltapuvussa ja herättää tietenkin ensimmäiseksi pelon syöpäkasvaimesta.

Kyse on todellakin voimavektorin päähän kehittyneestä nivelrikosta, mikä ilmenee luun liiallisena kasvuna, kuten nivelrikossa on yleensä tapana. Luonnon tavoitteena on stabiloida vaurioitunut nivel. Homma menee vähän överiksi. Joskus alue lonksuu ja naksuu, ja joskus se on taas arka. Silloin hoidan tulehdusreaktion niveleen suunnatulla kortisonipistoksella, minkä tiedätte olevan tapani.

Yleensä vaiva asettuu kyllä ajan mittaan, ja jäljelle jää vain tuo kova ulkoneva patti kuten Sinulla. Siinä se nököttää eikä sille mitään tarvitse tehdä. Se lienee syntynyt dominoivaan käteen, mutta voi se tulla dominoimattomaankin. Älä huoli äläkä välitä nivelrikosta – keskity elämään!

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.