Apu

Kysy Kiminkiseltä: Nivelkivut

Kysymys:

Missä määrin ja kuinka voimakkaita kipulääkkeitä terveyskeskuslääkäri voi määrätä? Olen ollut puoli vuotta tutkimuksissa muun muassa nivelreuma-epäilyn takia. Epämääräisiä nivelkipuja on ollut jo muutamia vuosia, mutta nyt ne ovat voimistuneet ja muuttuneet jatkuviksi kaikkialla muualla paitsi lonkissa. Reumatekijät olivat 67, muut epämääräisiä. Olen menossa myös kihtikokeisiin. 

Kipulääkkeeksi olen saanut ensin 600 mg Buranaa, nyt Pronaxen 500 mg, vaan eipä niistä ole iloa. Kieltääkö jokin laki antamasta vahvempia särkylääkkeitä ennen taudin diagnosointia? En halua vahvoja lääkkeitä jatkuvaan käyttöön, mutta siihen asti, että tauti selviää ja saan oikeat lääkkeet. Niin sinä kuin muutkin varmaan tietävät, että jatkuvan kivun takia ei saa nukuttua. Ainainen sattuminen ja väsymys vie elinvoimaa.

Noin 30-vuotiaana minulla petti selkä aika pahasti, enkä pystynyt kävelemään, kun jalka meinasi pettää alta. Kolmisen viikkoa hoitelin sitä Buranoilla sairauslomalla. Sitten sanoin kaverille, jonka tiesin polttavan kannabista, että tuo mullekin pikkusen. Hän ihmetteli, koska tiesi, että minä en polta. Pari paukkua käytin lääkkeenä, ja se auttoi. En jäänyt koukkuun. 

Kai lääkäri voi määrätä vahvoja kipulääkkeitä tilapäiskäyttöön, ja apteekki huolehtia, ettei niitä mene huumekäyttöön? Miksi pitää kitua kivussa? Olen vasta 50-vuotias pitkäaikaistyötön, ja vielä pitäisi suunnitella tulevaisuutta eli uudelleenkoulutusta. Edessä on joko epätoivoinen eläkkeenhaku tai paluu koulunpenkille. 

Näytä vastaus

Vastaus:

 

Tarinastasi tulee tällaiselle vahvasti mielensäpahoittaja -asenteelliselle perinnelääkärille mieleen sukupolvelleni annosteltu, omiin aisteihin perustuva tutkimustapa: ensin pitää tutkia ja sitten vasta hutkia. Jokunen aika sitten hoidin päivystyksessä melkoisia vatsakipuja potevaa varhaiskeski-ikäistä miestä. Melkein kaiken muun olin jo sulkenut pois paitsi vatsavaltimon repeämää, joten potilas oli lähetettävä pikaisesti erikoissairaanhoitoon tietokonekuvaukseen kirurgille.

Paikalle tuli nuori hampaisiin saakka aseistautunut ensihoitajatyttö, joka kyseli kuin konekivääri kuljetettavan tietoja. Vuodatus päättyi kysymykseen: ”Onko potilas saanut kunnollisen kipulääkityksen?”

Olo oli kuin paikalliskaup-piaalla ketjupäällikön ripityksessä, kun sopertelin, ettei ollut kovin viisasta antaa niin voimakasta kipulääkettä, että oireet peittyisivät. Tyttönen käännähti kannoillaan ja tuhahti päänsä kääntäen: ”Vanhanaikaista.”

Niinpä. Näin ne ajat muuttuvat. Perinteisten lääkärin taitojen arvo kokee inflaation, kun potilaat toimitetaan oikopäätä kokovartalomagneettiin. Tänmä ei ole kokonaisuutena järkevää. Tietenkin se on oikein vammoissa ja akuuttitilanteissa. Niissä ihminen ei pärjää koneelle useinkaan.

Kivun alkaessa alkaa myös kello tikittää. Kivun syy tulee selvittää ripeästi ja hoitaa se alta pois, mikäli mahdollista. Jos kipu pitkittyy, tilanne kroonistuu monella tavalla. Myös kipuaisti herkistyy aiheuttaen jo lääkinnällisesti monia ongelmia. Silloin tavanomaiset kipulääkkeet eivät usein enää auta. Livahdetaan kivun kokemisen puolelle.

Itselläsi esiintyy nivelkipuja, joiden aiheuttaja on vielä hakusessa. Reumatekijöitä esiintyy täysin terveilläkin ihmisillä, joten niitä ei pidä määrityttää kuin niveltulehdusten yhteydessä. Kihti ei aiheuta jatkuvia noin monipuolisia nivelvaivoja. Todennäköisimpiä diagnoosivaihtoehtoja ovat fibromyalgia ja artroosi (nivelkuluma). 

Perusterveydenhuollon lääkärillä on lupa määrätä miten vahvoja kipulääkkeitä hyvänsä. Siitä kivun hoito ei jää kiinni. Aina ja iankaikkisesti pitää kivun syy selvittää ja se, voidaanko se eliminoida. Peruslääke on parasetamoli, jota ei kuitenkaan saa ottaa yli kolmea grammaa päivässä, ettei maksa sano poks. Tulehduskipulääkkeet kuten Burana saattavat olla hitusen tehokkaampia, mutta niillä on paljon haittoja suurilla annoksilla ja jatkuvassa käytössä (vatsahaava, verenvuodot, suolisto-ongelmat, munuaiset, verenpaine, riskipotilailla vaarat verenkiertoelimistölle, vieroitusoireet). Niitä ei voi syödä kuin leipää. 

Morfiini ja sen johdannaiset ovat tehokkaimpia kipulääkkeitä, mutta kuten hyvin tiedämme, niissä on melkoinen riski riippuvuuteen. Niihin pitää tarttua vasta todella pitävin perustein. On selvää, että syöpäkivuissa ja leikkausten yhteydessä niitäkään ei säästellä. 

Kannabis on herkkä aihe, mutta lääkärille yksiselitteinen: sen kanssa ei pidä leikkiä. Sen vaikutus menee omien reseptoreidensa kautta, ja se on psykostimulantti. Sen ei ole osoitettu olevan tieteelliseltä näytöltään riittävä täydentämään kivun hoidon arsenaalia, joten se on poistettu käypä hoito -suosituksista. Kunnes toisin osoitetaan, sen viihdekäyttö ja psykostimulaatio muodostavat eettisesti arveluttavan pohjan lääketieteelliselle käytölle. Valitettavasti maassamme toimii satunnaisia yksityispraktiikkoja, joissa ei noudateta tieteen standardeja. Niihin ei pidä haksahtaa.

Niin, että mikä oli sillä potilaallani? Epätavallisin oirein ilmaantunut haimatulehdus. Mikäpä Sinulla? Yritä puristaa diagnoosi lääkäreiltä. Vaivojesi hoidon perusta lepää kokonaisvaltaisessa kuntoutumisessa, paranemisen ilmapiirissä ja sellaisessa lääkityksessä, josta Sinulle ei koidu haittoja.

Julkaistu: 25.12.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.