Apu

Kysy Kiminkiseltä: naisen virtsaamisongelmat

Kysymys:

Olen yli 70-vuotias maaseudun asukki. Minulta on poistettu kohtu noin kolme vuotta sitten. Silloin sanottiin, ettei saisi nostella mitään painavaa. Sain sen käsityksen, että jonkin aikaa pitää olla varovainen. Pikkuhiljaa palasin normaaliin elämään ja aloin tehdä kaikkia hommia, joita maalaistalossa on, kuten ennenkin.

Nyt virtsan tulo on vähän hankaloitunut. Joskus joutuu hakemaan jotain tiettyä asentoa. Onko raskas työ, muun muassa nostelut, aiheuttanut tämän? Mitä tehdä – pitääkö alkaa vain makailla? Entä jos virtsan tulo vaikeutuu entisestään tai lakkaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kun konepeltiin tai sen alaisiin kudoksiin tehdään haava, pitää muistaa, että sen kestävyys ei parantuneenakaan vastaa tervettä kudosta. Sen vuoksi arvet ovat varsinkin kireävatsaisilla tyrien mielialueita. Erityisesti pitää varoa kuormittamasta ja venyttämästä haavaa parin kuukauden ajan leikkauksen jälkeen.

Tätä Sinullakin on ajettu takaa. Olet toiminut aivan oikein. Kyllä alkuvaiheen jälkeen maatalon emännän pitää pystyä kaikkiin hommiin. Tunnen työolosi hyvin, sillä olen pientilan poika.

Tuskinpa työsi on nykyisten virtsaamisvaivojesi taustalla. Vaikka kohtu ei voi enää emättimestä kurkistaakaan, joskus saattavat laskeutua myös virtsarakon etuseinä tai vastakkaiselta puolelta peräaukon seinämä. Onnettomissa oloissa laskeuma voi kuroa virtsaputken tai jopa peräsuolen mutkalle, jolloin virtsaaminen tai ulostaminen vaikeutuu, asentoa pitää hakea ja joskus jopa peräsuoli itse kaivamalla tyhjentää.

Kovin usein nämä laskeumat eivät kuitenkaan ole kuvaamasi vaivan taustalla, mutta mahdollista se tietenkin on. Sinun täytyy nyt hakeutua gynekologiseen tutkimukseen, jossa anatomiasi selvitetään. Samalla pyllistyksellä avautuu kolmekin kanavaa, joista voi tarvittaessa joutua jokaiseen kurkistamaan. Mikäli vaivan alkulähteet eivät heti paljastu, erikoissairaanhoitoon on perustettu näitä vaivoja varten niin sanottuja lantionpohjan yksiköitä, joista löytyy järeämpää kalustoa vaivasi selvittämiseksi. Älä nyt hyvä ihminen turhaan kärsi kiusallisesta oireesta, vaan hakeudu tutkimuksiin.

Julkaistu: 26.9.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.