Apu

Kysy Kiminkiseltä: Miten sitkeän flunssan saa hoidettua kotikonstein?

Kysymys:

Miten saa sitkeän flunssan, yskän ja räkätaudin hoidettua kotikonstein? Olen yli 70-vuotias, ja lääkärit eivät määrää antibiootteja, koska verikokeessa ei näy tulehdusta. Silti flunssakierre kestää aina talven. 

Näytä vastaus

Vastaus:

”Immuniteetti suojaa ihmisiä mikrobeja vastaan. Se on heikoimmillaan eliniän ääripäissä vastasyntyneenä ja korkeassa iässä. Immuniteetti on monimutkainen orkesteria muistuttava järjestelmä, jossa jokaisen osan toimivuus on tärkeää. Osa immuniteetista on synnynnäistä ja perimämme määräämää, osa hankitaan elämän varrella kohtaamalla erilaisia taudinaiheuttajia tai rokotteita.” Lainaus on infektiolääkäri Jukka Lumiolta, joka tuli 1970 -luvulla Auroran sairaalaan hiihtämällä Keskuspuistossa. 

Antibiootit on varattava bakteeritaudeille. Tiedämme, että niiden kritiikitön käyttö on johtanut superbakteerien kehittymiseen. Jos pitkittyneeseen virusinfektioon annetaan kuuri toisensa perästä, tauti saattaa vain entisestään pitkittyä. Toistuvat antibiootit heikentävät elimistön omaa suojaavaa bakteeristoa ja altistavat uusille infektioille.

Aivan varmasti elimistön normaalilla mikrobikannalla, arviolta jopa neljäkiloisella mikrobiomilla, on merkitystä immuniteetin kehittymisessä. Samoin monipuolinen ryvettyminen luonnossa ja sen mikrobeilla pienestä pitäen on tärkeää myös allergian ehkäisyssä. Näiltä alueilta tulemme saamaan lisää tietoa. On kuitenkin mahdotonta antaa tässä vaiheessa väestölle täsmäohjeita ennen kuin tiede on sanansa asiasta lausahtanut. Muutamat ”maallikkoparantajat” ovat lipsahtaneet suosittelemaan jos jonkinlaista pilleriä – toisin sanoen ”vouhottavat” asiantuntijoina asioissa, joista ei ole vielä tieteellistä näyttöä. 

”Kuumien ja kylmien kylpyjen vaihtelua, avantouintia ja saunaa ei ole pystytty osoittamaan tehokkaiksi, vaikka monien karaisua harrastavien kokemukset ovatkin myönteisiä. Ravinnon koostumuksesta eniten on tutkittu vitamiineista C- ja D -vitamiineja ja hivenaineista sinkkiä. Tavallista monipuolista ravintoa syövä terve henkilö ei näistä hyödy, sillä näiden aineiden ylimäärä ei tuo lisähyötyä”, paaluttaa Jukka Lumio tieteen tämänhetkisen käsityksen. Tilanne on toinen, jos kyseessä on epäsuhta elimistön vaatimusten ja vitamiinien saannin välillä. 

Puolustuksen heikkenemistä voi liittyä joihinkin sairauksiin ja niiden hoitoihin. Yleisemmistä lääkkeistä mieleen tulee kortisoni ja närästyslääkkeinä käytettävät happosalpaajat, joita ei suositella kuin erityistapauksissa vuosien mittaiseen hoitoon. Ne täytyy oikein valituissa tapauksissa lopettaa vähitellen, sillä muuten vatsan haponeritys pitkän laman jälkeen kirmaisee kuin lehmä kevätlaitumelle.

Kudostuhoa mittaavat kokeet (senkka ja Crp) kohoavat keskimäärin enemmän bakteeritaudeissa kuin virustulehduksissa. Emme kuitenkaan hoida tutkimuksia vaan potilaita. Tapauksessasi on syytä minimissään kuvata keuhkot ja poskiontelot, joista usein löytyy syy, olivatpa senkka ja/tai Crp mitä tahansa. Influenssa- ja pneumokokkirokotteet kannattaa ottaa. Lääkkeistä monipuolisine yskänrohtoineen ja ”limanirrottajineen” ei koidu apua. Kehotan väestöä luopumaan yskänlääkkeistä. Tupakan savua pitää karttaa!

Teksti Tapani Kiminkinen, kuva Cultura RM/ All Over Press

Julkaistu: 30.8.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.