Apu

Kysy Kiminkiseltä: Mistä johtuu, että nimetön ja pikkurilli puutuvat?

Kysymys:

Oikeaa rannettani on särkenyt noin 12 vuotta. Välillä nimetön ja pikkurilli puutuvat, enkä saa unta kuin 2–3 tuntia yössä. Ranteesta on otettu kaikki muut kuvat paitsi kerroskuvaus. Pyysin sitä, mutta lääkäri ei hyväksynyt. Kun kävin viimeksi kirurgilla, minulle sanottiin, että ranteelle ei tehdä mitään, koska siinä ei näy mitään. Mikä neuvoksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

”Mikä on vikana, kun potilas tai lääkäri eivät näe mitään?” tavattiin ennen arvuutella. 

Tapauksessasi rannetta särkee, mikä aiheuttaa Sinulle sietämätöntä vaivaa. Tunteesi on Sinulle todellinen eikä kukaan muu voi sitä mitata. Lääkäri ei voinut tehdä mitään, koska hän ei nähnyt mitään.

Annat vihjeen, että nimetön ja pikkurilli puutuvat ajoittain. Vaivasi pitkä ja invalidisoiva luonne antaa aiheen tehdä käteesi ENMG-tutkimus (ns. sähköhermotutkimus), millä selvitetään, onko hermoja puristuksessa kaularangan tasolta aina sormiin saakka. Kysymyksestäsi ei ilmene, onko tätä tehty. 

Jos kivun syy ei selviä, tekisin vielä magneetin rannealueelle. Aina pitää ymmärtää, että kyse voi olla myös heijastekivusta: sen aiheuttaja voi piillä selkäydintasolla. Siinä tapauksessa magneettia voidaan tarvita sielläkin. Koska vaiva on pitkäikäinen, mitään vakavaa tai peruuttamatonta sen takana tuskin lymyää. Kipuradat selkärangasta sormiin saakka pitää tutkia ennen kuin voi sanoa varmasti, ettei mitään näy. Nivelreuma koettelee harvoin yhtä niveltä, ja kyllä tulehdus näyttäisi omat merkkinsä turvotuksineen. 

Mitäpä sitten, jos sittenkään mitään ei näy: ei ranteessa, hermoissa eikä selkäytimessä? Jostakin oireesi aiheutuu. Jos ranne on tutkiessa vähintäänkin arka, tarjoaisin siihen kertaalleen kortisonipistoksen. Ellei siitä ole apua, hakeutuisin osaavan manuaalisen hoidon taitajan pakeille. Kyseessä voisi olla lukkiutuma tai pinne todennäköisesti rintarangan alueella. Tämä ei luettelemissani tutkimuksissa näy. 

Julkaistu: 9.6.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.