Apu

Kysy Kiminkiseltä: Miksi korvat lukkiutuvat lennolla?

Julkaistu 21.1.2019

Kysymys:

Olin lentomatkalla viikko sitten, ja vasen korvani on yhä lukossa. Korvassani humisee, ja oma ääni kuulostaa epämiellyttävältä, joten vaiva on todella häiritsevä. Yleensä korvani ovat olleet lukossa muutamia tunteja lennon jälkeen, mutta nyt vasen korvani ei ole vielä viikonkaan jälkeen auki. Vaikuttaako nuha asiaan? Olen yrittänyt netistä löytyviä kotikonsteja, mutta mikään ei tunnu toimivan. Millä keinolla voisin saada korvani auki?

Näytä vastaus

Vastaus:

Nuhan yhteydessä limakalvot turpoavat, jolloin sivuonteloiden luonnolliset tiehyet ahtautuvat ja saattavat vallan tukkeutua. Onteloihin kehittyy painetta, mikä aistitaan tukkoisuutena ja kipuna. Tätä erehdytään usein jo nuhan alussa pitämään poskiontelotulehduksena (erite ontelossa). Yleensä oireet liittyvät limakalvoturvotukseen ja puhtaaseen paineeseen. Erite tulee sitten myöhemmin jos on tullakseen – noin viikon aikajänteellä. Niinpä hoidossa keskitytään limakalvoturvotusta vähentäviin lääkkeisiin (kortisonisuihke, limakalvon supistajat). Nenäsuihkeiden annostelutekniikkaan kannattaa kiinnittää huomiota.

Nenähuuhtelu on poskiontelovaivoista kärsivien perushoitoa. Siinä kannattaa käyttää 37-asteista vettä, koska se vilkastaa nenän värekarvatoimintaa enemmän kuin huoneenlämpöinen vesi. Sitkeä ja huonosti liikkuva nenäerite on yksi potilaita eniten häiritsevistä oireista.” (Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim 17/2018) 

Ongelmasi on monelle kovinkin tuttu. Se perustuu ilmanpaineen vaihteluun ja anatomiaan. Korvan täryontelosta, jossa kuuloluuketju sijaitsee ja joka rajoittuu ulospäin tärykalvoon, johtaa kapea korvatorvi takanielun yläosaan. Sen tarkoituksena on tasata ilmanpainetta keskikorvassa.

Korvatorvi ahtautuu yleensä virusinfektion seurauksena. Tällöin se ei toimi normaalisti. Lentokoneen laskeutuessa välikorvasta pääsee ilmaa pois mutta ei uutta tilalle, jolloin sinne syntyy alipaine, mikä vetää tärykalvoa sisäänpäin. Seurauksena on korvan lukkiutuminen sekä kipu. Jopa nestettä voi kertyä korvaan. Oireisto voi kehittyä ilman mitään infektiota kuten joskus itsellänikin. Korva avautuu sitten viimeistään allasbaarissa.

Koneen laskeutuessa yritän kuin tuskassa avata lonksutella leukojani – leukanivel sijaitsee aivan korvan vieressä ja leukojen liike saattaa liikauttaa myös korvatorvea. Syön purkkaa syljen erityksen stimulanttina ja yritän nieleskellä. Nielemisliike vaikuttaa sekin korvatorven toimintaan. Lisäksi yritän puhaltaa posket pulleina etu- ja keskisormella nenää tiiviisti kiinni pitäen, jolloin joskus paine tasaantuu ja korva poksahtaa auki. Etukäteen voi yrittää vaikuttaa korvatorven limakalvoa supistavasti apteekista saatavilla nenätipoilla tai -sumuttimilla sekä antihistamiini-sympatomimeettitableteilla.

Koska olet lukossa vielä viikon jälkeen, käy näyttämässä korvaasi lääkärille. On mahdollista, että välikorvaan on kertynyt eritettä, mikä saattaa vaatia hoitoa.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.